25.6 C
Grevená
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Topos Festival στα Γρεβενά

Το Φεστιβάλ Τόπος αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που στοχευμένα προσελκύει το μεγαλύτερο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΟ στον τόπο μας, τα Γρεβενά, κάθε χρόνο από το 2017.
Το Φεστιβάλ Τόπος έχει ως στόχο την ανάδειξη της τοπικότητας του Νομού μας. Η περιοχή μας έχει δύο άξονες απαράμιλλης δυναμικής: την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και τον πολιτιστικό της πλούτο. Τα δύο αυτά είναι ικανά, εφόσον υπάρξει σωστή οργάνωση, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες με βάση τις οποίες η περιοχή μας θα ανακόψει την πληθυσμιακή της συρρίκνωση.
Τα οφέλη του Φεστιβάλ είναι πολλαπλά. Οι Γρεβενιώτες έρχονται σε επαφή με ιδιαίτερες πτυχές του πολιτισμού τους αλλά και τους δίνετε η δυνατότητα ήδη από το περσινό Φεστιβάλ να επισκεφθούν μοναδικής αξίας σημεία του Νομού μας με τη δράση της Τοπογνωσίας.
Επίσης η φιλοξενία των νέων της διεθνούς διοργάνωσης Europ’Raid κάνει γνωστά τα Γρεβενά σε διεθνές επίπεδο ενώ παράλληλα τονώνεται και η τοπική οικονομία.
Φέτος πέραν της φιλοξενίας της διεθνούς διοργάνωσης EUROP’RAID, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την πολιτιστική και φυσική ομορφιά της περιοχής μας. Τη δεύτερη ημέρα θα λάβει χώρα αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών των Γρεβενών και την τρίτη ημέρα περιήγηση Τοπογνωσίας με 4Χ4 οχήματα σε μια διάσχιση σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με τοπικές ξεναγήσεις.
Σας καλούμε να συμμετέχετε κατά το δυνατόν στις διοργανώσεις.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για κάθε λεπτομέρεια σχετική με το φεστιβάλ και το όραμά μας στην επίσημη ιστοσελίδα: ToposFestival.gr
Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ είναι ανοιχτές προς το κοινό με ελεύθερη είσοδο χωρίς εισιτήριο.
Το φετινό φεστιβάλ Τόπος αφιερώνεται στην ιερή μνήμη της δασκάλας μας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΛΑΝΗ, που μας δίδαξε τη γαλλική γλώσσα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

16..00 μ.μ. – 18.00 μ.μ.

VENETIKOS bay. Απόγευμα στην Παραλία του Βενέτικου ποταμού. Δροσιά, κολύμπι με τους Γάλλους να φτάνουν κατά…. “κύμματα’” στα κρυστάλλινα νερά!

1ο Γυμνάσιο & 1ο Λύκειο Γρεβενών
(Οδός 13ης Οκτωβρίου)

18.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ.

Υποδοχή της 1ης Διεθνούς Διοργάνωσης Διάσχισης της Ευρώπης από Νέους EUROP’RAID

21.30 μ.μ. – 22.30 μ.μ.

Παρουσιάζοντας τη σημασία του παραδοσιακού γλεντιού και των τοπικών χορών.

Παραδοσιακή Μουσική ζωντανά με τα χάλκινα του Τάκη Μπέτζιου.

Συνοδεύει  ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”

22.30 μ.μ. – 23.30 μ.μ.

Χοροί και τραγούδια του Πόντου. Παρουσίαση χορών του Πόντου, από τον εξαίρετο Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου. Συνοδεύουν μουσικά στην ποντιακή λύρα ο Άκης Σιαμίδης και στο νταούλι η Χριστίνα Καλαϊτζίδου.

23.30 μ.μ. – 00.15 π.μ.

electro-Topos Party! Στα decks ο DJ Απόστολος Λούδας

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Πάρκο Των Μανιταριών (Ανατολική είσοδος πόλης)

18.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ.

Για πρώτη φορά αναβιώνουμε παραδοσιακά παιχνίδια των Γρεβενών σε μορφή αγώνων. Θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε, να γελάσετε και να μάθετε την απλότητα των τοπικών παιχνιδιών που για πολλά χρόνια μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Οι αγώνες περιλαμβάνουν των διαγωνισμό σε τρία παιχνίδια: Μαντήλι, Τσουβαλοδρομίες, Διελκυνστίνδα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδες των 3 ή 5 ατόμων και να λάβετε συμμετοχή, καθώς θα είναι ομαδικά. Για συμμετοχές και περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο 2462501198 ή στο info@toposfestival.gr

Θα υπάρξουν δύο διαγωνιστικές κατηγορίες για μικτές ομάδες αγοριών κοριτσιών. Α΄Κατηγορία (παιδιά έως 15 ετών) Β΄Κατηγορία (ενήλικες – έφηβοι άνω των 16 ετών).

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται την ίδια ημερα στις 17.30 στο Πάρκο Των Μανιταριών και η έναρξη των Αγωνισμάτων στις 18.00

Θα δοθούν 50 ευρώ ώς έπαθλο στους νικητές κάθε κατηγορίας.

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Σημείο εκκίνησης: Πάρκο Μανιταριών / Διοικητήριο Γρεβενών

16.00 μ.μ.

Περιηγητική Τοπογνωσία

Θεματική: ΛΟΧΜΗ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΡΑΜΟΡΙΤΣΑ – ΑΗΔΟΝΙΑ

Σημείο εκκίνησης Πάρκο των Μανιταριών / Διοικητήριο Γρεβενών. Εκκίνηση 16:00

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΓΡΕΒΕΝΑ > ΕΛΕΥΘΕΡΟ > ΛΟΧΜΗ > ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ > ΠΑΡΟΧΘΙΟ > ΓΕΦΥΡΙ ΠΡΑΜΟΡΙΤΣΑΣ > ΚΛΗΜΑΤΑΚΙ > ΚΡΙΘΑΡΑΚΙΑ > ΔΑΣΑΚΙ > ΑΗΔΟΝΙΑ

Αναδεικνύοντας την μοναδικότητα της φυσικής και πολιτιστικής έκτασης του τόπου μας των Γρεβενών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο φεστιβάλ μας εντάσσουμε την διοργάνωση της Τοπογνωσίας. Διάσχιση και περιήγηση από μοναδικούς δρόμους, παλιούς ξεχασμένους, σε σημεία που πλέον δεν γνωρίζουν πολλοί με τοπικούς ξεναγούς.

Ξεναγήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λόχμη (Ιερός Ναός Ταξιαρχών (1848), Κούλια του Μπέη (1848), Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (1742) , στον Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Γεωργίου και στα Αηδόνια.

Οι δρόμοι της διάσχισης είναι καταβάση αγροτική και δασικοί μοναδικής ομορφιάς και άγνωστοι για τους πολλους περιηγητές. Για αυτό τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η χρήση οχημάτων 4Χ4 τετρακίνησης. Η διάσχιση γίνεται με δικό σας όχημα.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΣΟ – ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 4Χ4 OXHMA, ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΕΦΙΚΤΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ : 2462 50 11 98

spot_img

Πρόσφατες δημοσιεύσεις