21.6 C
Grevená
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

EΡΑΜΑΙ ΜΕΓΑ (ξανά και οπωσδήποτε)

0
Το μικρό δαχτυλιδάκι από το Καστρί Γρεβενών έκανε πάλι (και μπράβο του) το ντεμπούτο το.
Στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2Night Show» φιλοξενούμενος ο αρχαιολόγος και συγγραφέας Θεόδωρος Παπακώστας, Archaeostoryteller. Πρόσφατα είχαμε και παρουσίαση του βιβλίου του στα Γρεβενά.
Ρωτάει ο Γρηγόρης που μπορούμε να δούμε το δαχτυλίδι; Και ελπίζουμε εμείς πως σύντομα στα Γρεβενά θα έχουμε μια απάντηση. ‘Η σε μια έκθεση με μόνο αντικείμενο αυτό το εκπληκτικό εύρημα ή σε ένα (ακόμα καλύτερα!) μονοθεματικό μουσείο.
Το ξαναλέμε (και δεν θα βαριόμαστε να το λέμε:
“όλοι μας να καταλάβουμε (και μάλιστα οι φίλοι που διοικούν ή θα διοικήσουν) πως ο πολιτισμός δεν είναι κάποια «κουλτουριάρικη πολυτέλεια» για τα Γρεβενά. Είναι ο κύριος άξονας δημιουργίας που έχει, μα την αλήθεια την έχει, την δυνατότητα να ξελασπώσει ο τόπος από την δημογραφική ή όποια άλλη δοκιμασία. Να λάμψει η ιστορία μας, οι άνθρωποι μας, ο πλούτος των Γρεβενών μέσα από εκδόσεις, επισκέψιμες συλλογές και μουσεία, φρέσκες και τολμηρές δράσεις που και θα φέρουν και θα κρατήσουν κόσμο εδώ” .
*
(Παρακάτω το δημοσίευμα μας μετά την παρουσίαση του βιβλίου στις 26 Ιανουαρίου, εδώ στα Γρεβενά:
Αστράφτει στο κινητό, δις, το alert του καιρού. Εμείς αποφασισμένοι, έβρεχε ολίγον, πήγαμε στο Πρώτο Δημοτικό, το ιστορικό της πόλης μας κτίριο (άσε που σύσσωμη η λεγεώνα των απογόνων πέρασε από εκεί).
Εκεί λοιπόν απολαύσαμε για μια ώρα (θέλαμε περισσότερο!) τον Θεόδωρο Παπακώστα, τον μεσιέ Archaeostoryteller. Και είναι αυτό ακριβώς, ένας εξαιρετικός αφηγητής. Πιάνει τα σημεία στίξης της ιστορίας, της αρχαιολογίας, τις μικρές στιγμές, αυτά που είναι ανάμεσα στις αράδες και τα δείχνει στην δικιά μας διάσταση, την ανθρώπινη. Και είτε είναι η ιστορία από τον Ραμνούντα, ή ο βοσκός και η μοναξιά του στην “άκρη του κόσμου”, είτε οι τοιχογραφίες σε δωμάτιο στο Ακρωτήρι -όλα παίρνουν χρώμα, νόημα, τα αγγίζεις, σε αφορούν.
Είχα διαβάσει το πρώτο βιβλίο του. Χθες, κουβεντιάζοντας με τον Διογένη, τον μικρότερο γιο, ξεκίνησα και το “Αρχαιολογία αγάπη μου… “. Και…
ΥΓ… και τελειώνει με μια μικρή ιστορία, με μεγάλη αξία για μένα (αφήστε με να είμαι οικουμενικά τοπικιστής). Για το δαχτυλίδι από το Καστρί Πολυνερίου, νομού Γρεβενών παρακαλώ, με την επιγραφή ΕΡΑΜΑΙ ΜΕΓΑ. Αγαπώ πολύ.
Εγώ φταίω που το ονειρεύομαι σήμα και λογότυπο του τόπου μου, των Γρεβενών;
Το ονειρεύομαι σε κεντρική θέση, δίπλα στην Ηρακλιώτισσα, σε μουσείο εδώ στα Γρεβενά.
Γιατί;
Για ένα παραπάνω χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών μας).
***
Αντώνης Ν. Παπαβασιλείου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΔΑΒΙΔ

0

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/7

ΠΑΝΟΡΑΜΑ

8 μ.μ. Εσπερινός Εορτής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

*

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/7

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

*

ΠΕΜΠΤΗ 1/8

8 – 10 π.μ. ΜΕΣΟΛΟΥΡΙ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Αγιασμός Πρωτομηνιάς.

6 μ.μ. ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΟ. Παράκληση.

7.30 μ.μ. ΚΟΚΚΙΝΙΑ. Παράκληση.

*

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/8

8 – 10 π.μ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

6 μ.μ. ΜΟΝΑΧΙΤΙ. Παράκληση.

7.30 μ.μ. ΜΙΚΡΟΛΙΒΑΔΟ. Παράκληση.

*

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/8

8 – 10 π.μ. ΑΕΤΙΑ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

6 μ.μ. ΚΥΡΑΚΑΛΗ. Ευχέλαιο.

7.30 μ.μ. ΡΟΔΙΑ. Ευχέλαιο.

Εσπερινός εορτής Αγίας Παρασκευής

0

Εσπερινός εορτής Αγίας Παρασκευής στον εορτάζοντα ναό της πόλης των Γρεβενών, 25.7.2024.

0

Το αγαπημένο σας φεστιβάλ ανανεώνει για τρίτη χρονιά το ραντεβού του με το κοινό, με ένα κορυφαίο line-up μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα.

Όπως και κάθε χρόνο, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Μικρόκαστρο του Δήμου Βοΐου, στην Δυτική Μακεδονία από τις 25 έως και τις 28 Ιουλίου 2024, Η τοποθεσία του φεστιβάλ είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας Οδού, μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Φλώρινα. Αν ο στόχος σου για το φετινό καλοκαίρι είναι να πραγματοποιήσεις τις διακοπές σου υπό τον ήχο της αγαπημένης σου μουσικής και να κερδίσεις νέες εμπειρίες μέσα από μία σειρά μοναδικών δραστηριοτήτων, το FIESTA VOIO είναι η ιδανική επιλογή για εσένα και τους φίλους σου!

Το line-up του FIESTA VOIO, σας δίνει την ευκαιρία να δείτε live πολλά από τα πιο σημαντικά ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Τη σκηνή του φεστιβάλ θα τιμήσουν σπουδαίοι μουσικοι και ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής (Γιάννης Χαρούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Κότσιρας, Ιουλία Καραπατάκη, Αφοί Τσαχουρίδη), αλλά και τα πιο γνωστά ονόματα του εγχώριου Hip Ηop (Bloody Hawk, Dani Gambino, Μικρός Κλέφτης). Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα του FIΕSTA VOIO, στη σκηνή θα ανέβουν ο Σπύρος Γραμμένος, οι Fundracar και οι Κούπες. Οι συναυλίες θα συνοδεύονται από τους χαρακτηριστικούς ήχους των χάλκινων Βαλκανικών Μπαντών, αλλά και από ολονύκτια Dj sets (Kiki Botonaki, Two Names, Elias Kazais) που θα σας ταξιδέψουν σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

Όπως έχει αποδείξει το FIESTA VOIO είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό φεστιβάλ μουσικής. Οι αγαπημένες δραστηριότητες του κοινού, που ξεχώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι και πάλι εδώ. Από τα περιπετειώδη canoe kayak, παραπέντε και zipline, μέχρι τις μοναδικές εμπειρίες της ιππασίας, της αναρρίχησης ή τις μαγευτικές πεζοπορίες, κάθε στιγμή στο FIESTA VOIO είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει και φέτος ειδικά διαμορφωμένος χώρος δωρεάν camping.

Κλείσε εισιτήρια τώρα ώστε να ζήσεις από κοντά την πιο ανεπανάληπτη φεστιβαλική εμπειρία στην Ελλάδα!

Τιμές εισιτηρίων:

Πέμπτη: 12 ευρώ (προπώληση) 15 ευρώ (ταμείο)

Παρ-Σαβ-Κυρ: 15 ευρώ (προπώληση) 18 ευρώ (ταμείο)

4ήμερο εισιτήριο: Early birds 40 ευρώ / 45 ευρώ (ταμείο)

Δωρεάν είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών με συνοδεία κηδεμόνα.

Για ευκολότερη πρόσβαση στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων από και προς την Κοζάνη. Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι. Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Fiesta Voio!

* Για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στον χώρο του φεστιβάλ (ιππασία, hiking, zipline, canoe kayak, παραπέντε).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, με σειρά εμφάνισης :

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΧΑΛΚΙΝΑ ΒΟΪΟΥ, FUNDRACAR, ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ , DJ TWO NAMES

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΚΟΥΠΕΣ , ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ , DJ KIKI BOTONAKI

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΜΙΚΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ , DANI GAMBINO , BLOODY HAWK , DJ ELIAS KAZAIS

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ , ΑΦΟΙ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ

Έκδοση Εισιτηρίων :    https://shorturl.at/vHNV7

Facebook :  @fiestavoio   Instagram : @fiestavoio

Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Θεοχάρη Κιούκας

Χορηγία: Amstel | Με την υποστήριξη: Μαλαματίνα

Χρήστος Τριγώνης: Για την αύξηση των εισακτέων

0
Θετική είδηση η αύξηση των εισακτέων στα δύο τμήματα του Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά και ιδίως σε αυτό του Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης που βρέθηκε στην πρώτη θέση σε αριθμό νέων φοιτητών από όλες τις υπόλοιπες σχολές.
Η δουλειά των ανθρώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας των Γρεβενών αποδίδει καρπούς χρειάζεται όμως αδιάλειπτη και ουσιαστική στήριξη.
Η περαιτέρω επέκταση των φοιτητικών εστιών (όπως είχαμε δεσμευθεί στο πρόγραμμα μας https://christostrigonis.gr/plan/ ) αποτελεί αίτημα και κίνητρο που έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί.
Η αυτονόητη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων πρέπει επιτέλους να πάψει να είναι ζητούμενο.
Το αίτημα για λειτουργία τρίτου τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας ή άλλου υψηλής ζήτησης, πρέπει να επανέλθει δυναμικά.
Η φοιτητική κοινότητα της πόλης μας δεν είναι μόνο οικονομική ανάσα. Είναι ευλογία πολιτισμού, νιότης, καινοτομίας, ιδεών, γνώσης και ανάπτυξης που τόσο έχουμε ανάγκη.
 Η πανηγυρίζουσα δημοτική αρχή ας προσγειωθεί σιγά σιγά βάζοντας έστω και τώρα στόχους σαφείς, πραγματικούς, άμεσους, υλοποιήσιμους, με θετικό αντίκρισμα για όλους.
Χρήστος Τριγώνης
Γρεβενά Δυνατά Μπροστά

Συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός σε περιοχή των Γρεβενών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

0

Συνελήφθη την (24-07-2024) το βράδυ σε περιοχή των Γρεβενών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών 45χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών ουσιών στα Γρεβενά,  εντοπίστηκε χθες (24-07-2024) το βράδυ σε περιοχή των Γρεβενών, Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο με οδηγό τον 45χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μία αυτοσχέδια συσκευασία, περιέχουσα ναρκωτική ουσία, ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μικτού βάρους -4,93- γραμμαρίων και
  • ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -0,78- γραμμαρίων.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών.

 

 

Μαγική βραδιά με την Μαρία Παπαγεωργίου στα Γρεβενά

0

-«Ταξίδεψε» το -κατάμεστο από κόσμο-  υπαίθριο θέατρο Καστράκι, η γρεβενιώτισσα καλλιτέχνης, σε μια συναυλία «ορόσημο» για το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024» του Δήμου και της ΠΕ Γρεβενών

 Μια μαγική μουσική βραδιά έζησαν, όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 24/7 στο υπαίθριο θέατρο Καστράκι Γρεβενών, απολαμβάνοντας  την Μαρία Παπαγεωργίου σε μια συναυλία «ορόσημο» για το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024» του Δήμου και της ΠΕ Γρεβενών

Η χαρισματική γρεβενιώτισσα  μουσικός και οι συνεργάτες της επί σκηνής, η δύναμη της τέχνης και του γρεβενιώτικου τοπίου, νίκησαν κατά κράτος τον άστατο καιρό και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα γεμάτη πάθος και αληθινή συγκίνηση, 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από τα Γρεβενά, αλλά και από  την ευρύτερη περιοχή (  από Αθήνα, Άρτα, Λευκάδα, Γιάννενα, Λάρισα και όλη τη Δυτ. Μακεδονία), καταχειροκρότησαν την Μαρία Παπαγεωργίου και τους συντελεστές της παράστασης.

Μιας παράστασης που “κόσμησε” το πλούσιο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου και της ΠΕ Γρεβενών, με την ονομασία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024», που δίνει τη δυνατότητα σε συνδημότες και επισκέπτες, να απολαύσουν – ελεύθερα και δωρεάν – όμορφες βραδιές πολιτισμού

Σύνδεσμος βίντεο

Γραφείο τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

 

Δύο σταγόνες κονιάκ

0

Μια λυρική ανασκόπηση, μια μουσική και θεατρική «Ελλαδογραφία» από όπου αρκούν μονάχα «Δύο Σταγόνες» από το ποτό της για να σε φέρει σε ευωχία.

«Δύο Σταγόνες Κονιάκ», μια διασκευασμένη συρραφή κειμένων και εμβληματικών τραγουδιών που καλύπτουν τις, ιστορικά και καλλιτεχνικά, πιο σημαντικές και θεμελιώδεις περιόδους της Ελλάδας, από την προπολεμική περίοδο μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Τότε δηλαδή που, στα πάλκα των περιπλανώμενων θιάσων και στα σανίδια των μπουλουκιών, μεγαλούργησε η Ιβάνα, η φανταστική ηρωίδα του έργου. Μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο, η πρωταγωνίστρια αλλάζει αστραπιαία ρόλους, κοστούμια, διαθέσεις, το δέρμα της το ίδιο, σε μια ζωντανή αναπόληση ρόλων – σταθμών που η ίδια ερμήνευσε και που ξαναγεννιούνται στη σκηνή μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια – ογκόλιθους που τη σημάδευσαν. Τραγούδια τα οποία μορφοποίησαν την εγχώρια μουσική ταυτότητά μας. Τα

Δημώδη άσματα και τα κρυπτικά τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου φλερτάρουν με τον Ματωμένο Γάμο του Λόρκα και τα «θλιβερά μαντάτα» του τραγικού Ερωτόκριτου κάνουν τα γλυκά μάτια στην Ελισάβετ Μαρτινέγκου, με την τεράστια (και μοναδική) Ελληνίδα BluesWoman Σωτηρία Μπέλλου να κρυφοκοιτάει χαμογελώντας και καπνίζοντας από τα παρασκήνια.

Το έργο παρουσιάζεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγουδιού από τους μουσικούς:

Δημήτρη Καλογερά, Παναγιώτη Μάρκου και Νίκο Επίσκοπο.

Τη σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί η σκηνοθέτις Μαρία Κατσιώνη.

Τη διασκευή και συρραφή των κειμένων έχουν επιμεληθεί η σκηνοθέτις Μαρία Κατσιώνη και η ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια.

Η παράσταση ανέβηκε με επιτυχία το 2023 σε θεατρικές και μουσικές σκηνές της Αθήνας, και από τότε περιοδεύει σε περιοχές της Ελλάδας και στα Ιεροσόλυμα.

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: MαρίαΚατσιώνη

Τραγούδι – κιθάρα: Δημήτρης Καλογεράς

Κλαρινέτο: Παναγιώτης Μάρκου

Πιάνο – θεατρικές παρεμβάσεις: Νίκος Επίσκοπος

Σκηνογραφία: Διονυσία Μπλαζάκη

Επιμέλεια κίνησης: Κυριακή Βασιλάκη

Βοηθός σκηνής – μακιγιέζ: ΚρυσταλλίαΓεωργούλη

Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια

Διάρκεια: 90 λεπτά

Στοιχεία εκδήλωσης:

Ημερομηνία: 28 Ιουλίου 2024

Ώρα έναρξης: 20:30

Χώρος: Προαύλιο Δημοτικού Ωδείου Δεσκάτης

Είσοδος ελεύθερη

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

0

Μία ακόμη αξιόλογη δράση με τίτλο “Η επιστήμη είναι παντού”  πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης,  υπό την καθοδήγηση του φυσικού Θανάση Μπαντή. Στόχος της συγκεκριμένης  δράσης ήταν να ενθαρρύνει τα παιδιά να προβληματιστούν σχετικά με  παρατηρήσεις της καθημερινής ζωής, να πειραματιστούν με απλά υλικά και  να διατυπώσουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Αφού πρώτα γνωρίστηκε με τα παιδιά, ο Θανάσης ξεκίνησε τη δράση  ρωτώντας τα για τη σημασία της λέξης “επιστήμονας”. Οι απαντήσεις ήταν  πολλές και ενδιαφέρουσες. Μέσα από τη συζήτηση, καταλήξαμε στο  συμπέρασμα ότι ο επιστήμονας είναι κάποιος που σκέφτεται, μελετά,  πειραματίζεται και συζητά με άλλους τα συμπεράσματα των ερευνών και  παρατηρήσεων του, με στόχο να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.
Για την καλύτερη κατανόηση, ο εμψυχωτής παρουσίασε δύο πειράματα με  απλά υλικά, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν το φαινόμενο της άνωσης που  ανακάλυψε ο Αρχιμήδης.Οι μικροί επιστήμονες βύθισαν λεμόνια και  μοσχολέμονα στο νερό και παρακολουθούσαν με αμέριστη προσοχή τα  χαρακτηριστικά και τις αντιδράσεις τους, καταγράφοντας τις  παρατηρήσεις τους. Το λεμόνι έχει περισσότερες φυσαλίδες αέρα στη  φλούδα του που το βοηθούν να επιπλέει, ενώ το μοσχολέμονο, που έχει  λεπτότερη φλούδα και λιγότερες φυσαλίδες, βυθίζεται. Το συμπέρασμα του  πρώτου πειράματος ήταν ότι ο αέρας βοηθάει το λεμόνι να επιπλέει.  Σειρά είχε το δεύτερο πείραμα όπου χρησιμοποιήθηκαν αυγά για να  καταλάβουμε πόσο φρέσκα είναι. Αναλύσαμε τα μέρη που αποτελείται το  εσωτερικό τους. Είχαν συγκεντρωθεί αυγά διαφορετικών εβδομάδων τα  οποία βυθίστηκαν στο νερό. Παρατηρήθηκε ότι τα παλαιότερα αυγά  επέπλεαν στο νερό, ενώ τα φρέσκα βυθιζόταν. Η επιστημονική εξήγηση για  αυτό το φαινόμενο είναι ότι, καθώς το ασπράδι χάνει υγρασία ,  καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Η φυσαλίδα αέρα μέσα στο αυγό μεγαλώνει  και το κάνει πιο ελαφρύ από το νερό, με αποτέλεσμα να επιπλέει. Όσο  πιο ψηλά στην επιφάνεια βρίσκεται το αυγό, τόσο λιγότερο φρέσκο είναι.
Μετά τα δύο ενδιαφέροντα πειράματα για το φαινόμενο της άνωσης σειρά  είχε το τρίτο και τελευταίο πείραμα που αφορούσε τη δύναμη του αέρα.  Χρησιμοποιώντας απλά υλικά και πολλή δεξιοτεχνία, οι συμμετέχοντες  κατασκεύασαν ανεμόμετρα. Παρακολούθησαν με προσοχή πότε αυτά  περιστρέφονταν πιο γρήγορα και πότε πιο αργά, ανάλογα με την δύναμη  του ανέμου. Μετρώντας τις περιστροφές ανά λεπτό, προσδιόρισαν την  ταχύτητα του ανέμου.
Τα παιδιά απόλαυσαν τη δράση, πειραματίστηκαν, παρατήρησαν  συνεργάστηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη είναι δύναμη  στη ζωή μας, γιατί μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον Αθανάσιο Μπαντή που με την πολύτιμη βοήθειά του  συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης.
Επίσης, ευχαριστούμε την Καλλιόπη Παπαβασιλείου που ακούραστα και με  απίστευτη διάθεση μας στήριξε σε μια ακόμα καλοκαιρινή δράση.
Τέλος, ευχαριστούμε και τους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης μας που με  τον ενθουσιασμό τους συμβάλλουν στην επιτυχία των δράσεών μας.
Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου Χρήστος Λέτσιος.

#ΚΕ2024και#forEBEr.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

0

Από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχή Κοζάνης-Π/Κ Γρεβενών ανακοινώνεται ότι :

Tην Κυριακή 28-07-2024θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από ώρα08:00 έως14:30στις εξής περιοχές και οικισμούς του δήμου Γρεβενών: πόλη Γρεβενών, εργατικές κατοικίες,

Δοξαράς,Έλατος,Κάστρο,Μέγαρο,Καληράχη,Πρόσβορο,Αλατόπετρα,Αετιά,Φιλιππαίοι,Σαμαρίνα, Νοσοκομείο, Αστυνομικό μέγαρο, Στρατόπεδο, Πυροσβεστικό σώμα.

 Ζητούμε, την κατανόηση των καταναλωτών και θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση ενδεχομένως και νωρίτερα.

Γι’ αυτό τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Ο Καιρός

Grevená
clear sky
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
47 %
1.8kmh
0 %
Σα
34 °
Κυ
35 °
Δε
37 °
Τρ
36 °
Τε
24 °