1.3 C
Grevená
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Το έργο «Αποκατάσταση & Αντισεισμική προστασία του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Βαβλιάρας

Τη Μεγάλη Παναγιά Σαμαρίνας επισκέφθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Γρεβενών, Αθανάσιο Φωλίνα και Αγροτικής Ανάπτυξης, Λάμπρο Χατζηζήση.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 3.153.645 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Δικαιούχος είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού.

Παράλληλα, υλοποιούνται υποέργα από τη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπ. Πολιτισμού και από την ΕΦΑ Γρεβενών που αφορούν στη συντήρηση τοιχογραφιών, λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και ξυλόγλυπτων. Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Δημητρειος Α.Ε.- Ηλ. Γιαννούκας & ΣΙΑ Ε.Ε.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σαμαρίνας Ιωάννης Λυγούρας, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Γρεβενών, Σόνια Δημάκη καθώς και η πολιτικός μηχανικός και υπηρ. στέλεχος του Υπ. Πολιτισμού, Ευαγγελία Λούπου. Στο έργο απασχολούνται περίπου 15 άτομα, εργατοτεχνίτες, συντηρητές, αρχαιολόγοι και μηχανικοί. Το έργο παρά τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε, λόγω και των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, βαίνει προς ολοκλήρωση τους προσεχείς μήνες.

Η Μεγάλη Παναγιά «αποκαλύπτεται» σε όλη της το μεγαλείο. Το μοναδικό αυτό μνημείο είναι χτισμένο στις αρχές του 19ου αι. και εμφανίζει εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες, και ξυλόγλυπτα. Περίφημοι άλλωστε είναι οι αγιογράφοι της Σαμαρίνας με τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία τους.

Οι Αντιπεριφερειάρχες συνομίλησαν με κατοίκους του χωριού οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους για τις εργασίες στο μνημείο, έναν ναό με τον όποιο υπάρχει συναισθηματική σύνδεση.

Από τα τέλη του έτους, το μνημείο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν.

Η Περιφερειακή αρχή, συστηματικά αποκαθιστά, διασώζει και αναδεικνύει τα μνημεία πολιτισμού με στόχο να καταστεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θρησκευτικός και πολιτιστικός προορισμός.

 

Γρ. Τύπου ΠΔΜ

 

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις