4.9 C
Grevená
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Συνέντευξη του Στέργιου Πουρνάρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στην Θεολογία Δ. Τσουκαλά

  1. Μιλήστε μας πρώτα για την καταγωγή σας, την οικογένειά σας, τα παιδικά και τα εφηβικά σας χρόνια, τις σπουδές σας.

             Τις 2 Ιουλίου του 1958 είδα το πρώτο φως στο αγαπημένο μου χωριό τη Μηλιά Μετσόβου, Αμέρου βλαχιστί. Ο πατέρας μου ο Γιάννης και η μάνα μου η Νάκιω (Ελένη, Ελενάκι, Νάκιω) μας μεγάλωσαν και εμένα και τα άλλα τρία αδέλφια με πολλή αγάπη και φρόντισαν να μη μας λείψει τίποτα. Από αυτούς μυήθηκα και αγάπησα τον χορό και το δημοτικό τραγούδι και τα γνήσια λαϊκά ήθη και έθιμα. Διατηρώ ακόμα πολύ ζωντανή τη μνήμη τους και την καλοσύνη τους. Μέχρι τα δώδεκά μου χρόνια έζησα στο χωριό και εκεί τέλειωσα το Δημοτικό με πολύ καλούς δασκάλους και εκεί έκανα τις πρώτες φιλίες και μου είναι αξέχαστα και τα μαθητικά μου χρόνια αλλά και τα καλοκαίρια με το καθημερινό παιχνίδι στα ποτάμια, στα δάση και τις αλάνες. Τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου τις φοίτησα στο Γυμνάσιο του Μετσόβου, τις υπόλοιπες στο Γυμνάσιο Αρρένων στα Γιάννενα. Ζωή στο Οικοτροφείο του μακαριστού πατέρα Αθανασίου Χατζή από τη Βωβούσα, που πρόσφερε πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό έργο για τους άπορους μαθητές της επαρχίας Μετσόβου και όχι μόνο. Καινούργιες παρέες, νέες φιλίες, διάβασμα, ποδόσφαιρο και αποδράσεις στο νησί και στα κοντινά χωριά. Το 1976 – 1980 φοίτησα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ήμουν ευτυχής, γιατί είχα πολύ καλούς καθηγητές που μου εμφύσησαν την αγάπη για τις Κλασικές Σπουδές: Φάνης Κακριδής, Μανώλης Παπαθωμόπουλος (Αρχαία Ελληνικά), Λίλα Μαραγκού (Κλασική Αρχαιολογία), Πασχάλης – Σαββαντίδης (Λατινικά), Μιχάλης Μερακλής (Λαογραφία), Θεόφιλος Βέικος (Φιλοσοφία). Τότε, με την υποτροφία αγόρασα την κιθάρα μου και φοίτησα δύο χρόνια στο Ωδείο Ιωαννίνων. Όλα αυτά τα χρόνια έκανα πολλές φιλίες – αναφέρω ενδεικτικά μόνο δύο με τους οποίους τελευταία αναθερμάναμε τη φιλία μας, τον διακεκριμένο συγγραφέα Κώστα Ακρίβο και τον έγκριτο καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκο – ,  αλλά ο καλύτερος φίλος από όλους ήταν ο αδελφός μου Νικόλας – Κόλας, ένα χρόνο μικρότερος, που είχα υπό την προστασία μου και ακολούθησε και αυτός τις Κλασικές Σπουδές και τη Φιλολογία. Πολύτιμη αδελφική αγάπη!…

 

  1. Μια πολύχρονη συμμετοχή και προσφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό. Απόφοιτος του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής των Ιωαννίνων. Μιλήστε μας πρώτα για αυτή την ιδιότητα, του Φιλολόγου, την πορεία μέσα στις τάξεις, τα παιδιά, την πρώτη συνάντηση με τα Γρεβενά.

                 Στα Γρεβενά ήρθα ως ερωτικός μετανάστης το 1982 και δεν το μετάνιωσα καθόλου, γιατί την αγάπησα πολύ αυτή την πόλη που έγινε η δεύτερη πατρίδα μου. Εδώ παντρεύτηκα την Παρασκευούλα Τζιούφα που μου γέννησε τρία υπέροχα παιδιά, τη Μαρία, τη Λένα και τον Γιάννη και δημιουργήσαμε μια οικογένεια που τη συνέχει η αγάπη και η αμοιβαία στήριξη.  Έκανα νέες φιλίες και ρίζωσα στο 1ο Λύκειο στο οποίο υπηρέτησα 30 χρόνια. Η σχέση μου με τους συναδέλφους μου ήταν πάρα πολύ καλή και η συνεργασία μας άψογη.  Όλοι μας αγαπούσαμε αυτό που κάναμε και οι μαθητές τότε διψούσαν για μάθηση. Υπήρχε μια ελπίδα και μια αισιοδοξία. Υπήρχε όρεξη όχι μόνο για το διάβασμα αλλά και για άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις (σχολικές γιορτές, έκδοση εφημερίδας, πολιτιστικές εκδηλώσεις). Το 1987 εκδώσαμε με το Α3 το πρώτο μαθητικό έντυπο «Το Τρίτο Μάτι» και το 1994 την «Αλογόμυγα», η οποία εκδόθηκε  και φέτος και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η σχέση μου με τους μαθητές και τις μαθήτριες ήταν πολύ καλή, γιατί στηριζόταν στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, παρόλο που το σύστημα ωθούσε στην παθητική απομνημόνευση. Χαίρομαι πολύ που, όταν συναντάω παλιούς μου μαθητές, εισπράττω το χαμόγελό τους και τον ειλικρινή σεβασμό. Από το 2004 μέχρι το 2014 που συνταξιοδοτήθηκα, διατέλεσα Υπεύθυνος Πολιτιστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Γρεβενών  και συντόνιζα τα Πολιτιστικά Προγράμματα των Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε Γρεβενών. Τότε σε συνεργασία  τους Διευθυντές της Δ.Δ.Ε. Γρεβενών (Αθηνά Νίκου,  Δημήτρη Γκάνη, Θωμά Λιάμπα, Κωνσταντίνο Πουτακίδη) και με τα σχολεία αναπτύξαμε πλούσια δράση  με μουσικούς αγώνες, θεατρικές παραστάσεις και παρουσίαση των προγραμμάτων τον Μάιο στο Υπαίθριο Θέατρο στο Άλσος Θεοδωρίδη.

 

  1. Η συμμετοχή σας στους αθλητικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης μας.

     Η αγάπη μου για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό με ώθησε να συμμετάσχω στους          αθλητικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης πάντα εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Η λατρεία μου για το ποδόσφαιρο με οδήγησε  πρώτα στην ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ και ύστερα στον ΜΕΓΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ δίπλα στους παλαίμαχους του ΠΥΡΣΟΥ ( Σάκη Αναγνώστου, Νίκο Ταραμονλή, Γιαννάκο Γιαννούση, Γιάννη Τσιοπλή) και από το 1986, μέχρι τα 47 μου χρόνια,  στην ομάδα του χωριού μου  την Α.Ο. ΑΜΕΡΟΥ που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα Γρεβενών.

Το 1987 εκλέχτηκα μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών που τότε ήταν πολύ δραστήριος με Προέδρους τον Ηλία  Παπανικολάου και τον Τάκη Βόβουρα. Το 1992 υπήρξα ιδρυτικό μέλος του και μέλος του ΔΣ του  Εκπολιτιστικού Συλλόγου ΠΙΝΔΟΣ, το όνομα του οποίου ήταν  δική μου πρόταση.  Από το 2010 είμαι ενεργό μέλος του χορευτικού τμήματος του Δήμου και από το 2012 ενεργό μέλος  των  Δρομέων Υγείας Γρεβενών με τους οποίους συμμετέχω σε ορεινούς αγώνες και  σε  αγώνες  μεγάλων αποστάσεων (έκανα δύο φορές τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας και  μία τον Μέγα  Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης).

  1. Διατελέσατε και Πρόεδρος του Πρωτέα, με εντολή του ιδρυτή του Παναγιώτη Ντάσιου.

                 Ο ΠΡΩΤΕΑΣ είναι ένα ιστορικό αθλητικό Σωματείο που ίδρυσε ο αείμνηστος Παναγιώτης Ντάσιος ο οποίος λίγο πριν το θάνατό του το 1998 μου έδωσε την εντολή να αναλάβω την διοίκησή του. Αυτό ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα και μαζί με τον Στέφανο Τσιμινάκη, τον Στέλιο Τσακνάκη και τον Βασίλη Ντινόπαπα προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε το έργο του σε σαφώς πιο δύσκολες συνθήκες. Το ανδρικό τμήμα τότε ήταν σε κάμψη και έπαιζε στο τοπικό πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας. Αντίθετα το γυναικείο τμήμα ανέβηκε στη Β’ Εθνική και πολλές παίκτριες που ήταν τελειόφοιτες Λυκείου πήραν μεταγραφή την επόμενη χρονιά σε ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όταν  μετά από τέσσερα χρόνια ανέλαβε στο επόμενο ΔΣ του παραδώσαμε 700.000 δρχ. ταμείο. Σήμερα ο Πρωτέας με ένα άξιο ΔΣ πρωταγωνιστεί στις μεγάλες κατηγορίες της καλαθοσφαίρισης και προβάλλει τα Γρεβενά.

5. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών: ένα σημαντικό κομμάτι για τον Στέργιο Πουρνάρα.

Το 2002, μετά τη θητεία στον Πρωτέα, ανέλαβα Πρόεδρος της Εφορείας της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Γρεβενών με Αντιπρόεδρο τον Πέτρο Καραγιάννη και μέλη τον Ευθύμιο Τζατζά, τον Αθανάσιο    Τσιαμήτρο και τον ιεροδιδάσκαλο Αλέξανδρο Φιλιόπουλο με τους οποίους είχαμε άψογη  συνεργασία και πραγματικά θέσαμε τις  βάσεις για την καλύτερη λειτουργία της. Θέλω όμως πρώτα      να αναφερθώ στην ίδρυση της που έγινε το 1988 επί δημαρχίας Κρέοντα Τσιαρσιώτη  και με  πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας του Συμβούλου Φιλολόγων Βασίλη Αναστασιάδη. Τότε  αποσπασμένος για οκτώ ώρες μαζί με την μακαρίτισσα Κατερίνα Χασιώτη που ήταν γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών και με τη δωρεά των 3000 χιλιάδων βιβλίων του, η  Βιβλιοθήκη στεγάστηκε προσωρινά στο Δήμο για τρία χρόνια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ισόγειο του κτιρίου της Βικτώριας Παπαθανασίου, απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ. Το 2002 λοιπόν που αναλάβαμε τη διοίκηση,  η Βιβλιοθήκη μεταστεγάστηκε επί δημαρχίας Αθανασίου       Ζιώγα και βουλευτικής θητείας Ελευθερίου Τζιόλα στο σημερινό κτίριο που είχε κτιστεί επί  δημαρχίας Βαΐου Βαΐου με μίσθωμα  στο Δήμο 2000 ευρώ μηνιαίως. Στα έξι χρόνια της  θητείας μας       η Βιβλιοθήκη απέκτησε μόνιμο Προϊστάμενο και τρεις μόνιμους υπαλλήλους,    Κινητή Βιβλιοθήκη,         Κέντρο Πληροφόρησης και Παιδικό Τμήμα. Επίσης ήταν πολύ πλούσια η πολιτιστική και δανειστική της δράση, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα είκοσι χρόνια μετά και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.

  1. Από το 2014-2019 ήσασταν Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γρεβενών. Ποιά η εμπειρία που αποκομίσατε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

                                Έχοντας την πεποίθηση ότι είναι υποχρέωση όλων η ενασχόληση με τα κοινά, έθεσα τον            εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου  ως υποψήφιος για την Δημοτική Κοινότητα Γρεβενών   με τον   συνδυασμό του νυν Δημάρχου Γεωργίου Δασταμάνη «Ενεργοί Πολίτες για τα Γρεβενά». Οι  συμπολίτες μου με τίμησαν την ψήφο τους και προσπάθησα να φανώ αντάξιος των προσδοκιών   τους. Πάντα σε συνεργασία με το εντεκαμελές Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, με τον   Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους  προσπαθήσαμε με αρκετή επιτυχία νομίζω να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα αιτήματα των συμπολιτών μας σε όλη τη διάρκεια της  πενταετίας. Θα αναφέρω ορισμένες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχα και είχαν θετικό    πρόσημο. Η καθιέρωση της καθαριότητας σε όλη την πόλη κάθε Απρίλιο με το παγκόσμιο πρόγραμμα Let do it Greece, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Κοινωνική Ιματιοθήκη, η επανέναρξη  των αποκριάτικων εκδηλώσεων που τα τρία τελευταία χρόνια σε συνεργασία και με την Π.Ε. Γρεβενών γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, το συνεχές αίτημα για  την ανακατασκευή της  οδού 13η Οκτωβρίου που φέτος δημοπρατήθηκε και ξεκίνησαν τα έργα  αλλά και οι αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαία το 2ο Συνέδριο των Απανταχού Γρεβενιωτών το 2018 ήταν οι σημαντικότερες. Προσπάθησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου να   ενώσω τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτιστικούς  και κοινωνικούς Συλλόγους για το καλό του  τόπου και ως ένα βαθμό τα κατάφερα, αλλά δυστυχώς στον χώρο της Πολιτικής υπάρχει πάντα το στενό κομματικό συμφέρον και λείπει το κοινό όραμα που ενώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις.              Έτσι προσπάθησα ως ενεργός πολίτης να προσφέρω και εγώ στην πόλη, αλλά επειδή δεν θεωρώ  την Πολιτική επάγγελμα, αποφάσισα να συνεχίσω την προσφορά από τον χώρο του Πολιτισμού, τον οποίο γνωρίζω καλύτερα.

 

  1. Το 2018 ιδρύεται ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Γρεβενών. Πως βλέπει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου το έργο και τα σχέδια για το μέλλον.

                                Ρίξαμε λοιπόν άγκυρα στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών που ιδρύθηκε το 2018 από   μια ομάδα 50 ιδρυτικών μελών η πλειονότητά των οποίων ήταν μέλη της χορωδίας ΛΙΓΕΙΑ. Η  χορωδία ΛΙΓΕΙΑ ιδρύθηκε το 2012 επί θητείας μου ως Υπευθύνου Πολιτιστικών της Δ.Δ.Ε. Γρεβενών  σε συνεργασία με την Ξένια Φωτίου που ήταν Υπεύθυνη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα ο    Σύλλογός μας, που έχει ως στόχο τη μόρφωση και την ψυχαγωγία, απαριθμεί πάνω από διακόσια  μέλη και έχει αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δράση.  Μισθώνει αίθουσα επί της οδού πάροδος Καραϊσκάκη 5 και λειτουργούν τα εξής τμήματα:  2 χορωδίες, η μικτή πολυφωνική ΛΙΓΕΙΑ  με ρεπερτόριο από την έντεχνη και ευρωπαϊκή μουσική και η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ με ρεπερτόριο από το    δημοτικό, το μικρασιάτικο και το δημοτικό τραγούδι.  Η θεατρική ομάδα ΑΣΤΕΓΟΙ η οποία κάθε  χρόνο ανεβάζει και ένα έργο, 2 εικαστικά τμήματα, ενηλίκων και παιδικό, με αντικείμενο τη   ζωγραφική, περιβαλλοντική ομάδα, με αντικείμενο δενδροφυτεύσεις και πεζοπορίες. Επίσης κάθε  χρόνο γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις, χορωδιακή συνάντηση,      φέτος θα γίνει η έκτη και συμμετοχή σε αντίστοιχες συναντήσεις και Φεστιβάλ και στην Ελλάδα και   στο εξωτερικό. Τα δύο τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος εξέδωσε δύο πολύ σημαντικά βιβλία για τα   Γρεβενά το «Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο μεγάλος ευεργέτης των Γρεβενών» του Απόστολου     Παπαδημητρίου που αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του μεγάλου δασκάλου και το βιβλίο μου            «Στο Γρεβενό, το Γρεβενό , τον όμορφο τον τόπο» το οποίο μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και       τον χορό προσπαθεί να ζωντανέψει την ιστορία των Γρεβενών τα τελευταία 300 χρόνια. Τα έσοδα  από τα δύο αυτά βιβλία διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου. Το τελευταίο μας εκδοτικό εγχείρημα είναι το εξαμηνιαίο Περιοδικό Λόγου και Τέχνης Στέγη που θα εκδίδεται κάθε  Δεκέμβριο και Ιούνιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο εκδόθηκε το 1ο τεύχος και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Για τη φετινή χρονιά έχουν προγραμματιστεί πάνω από 15 παρόμοιες εκδηλώσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Όλα αυτά όμως γίνονται με συλλογική προσπάθεια γι αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω από      καρδιάς τα μέλη του ΔΣ, τα μέλη και τους δασκάλους του Συνδέσμου, την Συντακτική Ομάδα του   Περιοδικού, τους χορηγούς μας για την   γενναία στήριξη, τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα για την έμπρακτη οικονομική στήριξη τη χρονιά που μας πέρασε, τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για την προβολή και ιδιαιτέρως τα ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που μας στήριξατε και στο            εκδοτικό μας έργο με τις πολύ επιμελημένες εκδόσεις.

  1. Θα θέλαμε να αναφερθείτε και στο συγγραφικό και στο μουσικό σας  έργο.

                 Η συγγραφή με ενδιέφερε ανέκαθεν και το πρώτο μου βιβλίο  «Αμέρου, η Βλαχομηλιά της Πίνδου» εκδόθηκε το 1987 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και ήταν ιστορικό και λαογραφικό, νεανικό προϊόν της αγάπης  και του χρέους προς τη γενέτειρά μου. Τα δύο επόμενα βιβλία «Τα δημοτικά τραγούδια των Γρεβενών» Ν.Ε.Λ.Ε. 1993 και «Στο Γρεβενό, στο Γρεβενό τον όμορφο τόπο» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΓΡΕΒΕΝΑ 2022,  με ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο και αυτά αναφέρονται στα αγαπημένα μας Γρεβενά, τη δεύτερη πατρίδα. Από το 2019 που είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο και κατά την περίοδο της καραντίνας άρχισα να αρθρογραφώ στο τοπικό τύπο αλλά και ηλεκτρονικά περιοδικά  και όλα τα άρθρα μου, ιστορικά και λογοτεχνικά (βιβλιοκριτική), μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τα αναζητήσει και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου grevenaculture.gr .

Η μουσική, μαζί με την φιλολογία και τον αθλητισμό είναι η τρίτη μεγάλη μου αγάπη. Μου αρέσει πολύ το δημοτικό, το μικρασιάτικο, το ρεμπέτικο και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Έμαθα μόνος, αυτοδίδακτος, ερασιτεχνικά βέβαια, φλογέρα, κλαρίνο, λαούτο και κιθάρα και τραγούδι. Μέχρι τώρα έχω εκδώσει  5 cd με δημοτικά τραγούδια με τον Αλέξη Κασιάρα κυρίως με τον οποίο παίξαμε πολλά χρόνια μαζί:

«Ο μηλιώτικος γάμος»  με Μετσοβίτες μουσικούς,

«Των Γρεβενών και του Μετσόβου» με τον Αλέξη Κασιάρα  FORA

«Ο γρεβενιώτικος γάμος» με τον Αλέξη Κασιάρα ΖΙΩΓΑΣ

«Τα βλαχοτράγουδα, Βούλω, μώρη Τσιβούλω»  με τον Αλέξη Κασιάρα ΖΙΩΓΑΣ

«Στο Γρεβενό, στο Γρεβενό, τον όμορφο τον τόπο» με τον Αλέξη Κασιάρα ΖΙΩΓΑΣ

Τα τελευταία χρόνια και στη διάρκεια της καραντίνας έχω συνθέσει και δικά μου τραγούδια τα οποία σκέφτομαι να εκδώσω μελλοντικά.

Για τον Στέργιο Πουρνάρα τι σημαίνει Πολιτισμός. Και τα Γρεβενά του 2023 τι πρέπει να κάνουν με τα πλούσια κοιτάσματά του.

Ο πολιτισμός ήταν και είναι «δούναι και λαβείν». Οι προγονοί μας που δημιούργησαν έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς στον κόσμο, αρχαίο, βυζαντινό και νεότερο, πήραν στοιχεία από όλους τους λαούς που ήρθαν σε επαφή, αλλά αυτά τα στοιχεία  τα  αφομοίωναν χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους. Σήμερα οι ραγδαίες αλλαγές, η παγκοσμιοποίηση και τα καταναλωτικά πρότυπα που προβάλλονται από το διαδίκτυο, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους νέους κυρίως που ψάχνουν να βρουν την ταυτότητά τους.  Δυστυχώς στα Γρεβενά τα πράγματα είναι χειρότερα από άλλες περιοχές, γιατί ο πολιτισμός για να ευδοκιμήσει χρειάζεται και νέους σκεπτόμενους αλλά και οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία δημογραφικά και  οικονομικά στοιχεία για το νομό μας είναι απογοητευτικά και γι’ αυτό οι νέοι μας εγκαταλείπουν την πόλη. Είναι χρέος λοιπόν όσων έχουμε μείνει και αγαπάμε τα Γρεβενά με ενότητα και γόνιμο διάλογο να διαμορφώσουμε ένα όραμα που θα αντιστρέψει την φθίνουσα πορεία. Πρώτα οι πολιτικοί και κοινοτικοί άρχοντες να συνεργαστούν για τη δημιουργία νέων θέσεων  εργασίας  που θα κρατήσουν τους νέους στα Γρεβενά και ύστερα να στηρίξουν τους ενεργούς Συλλόγους που παράγουν πολιτισμό. Και άλλη φορά έχουμε τονίσει ότι είναι αναγκαία η ίδρυση ενός διαχρονικού Μουσείου στα Γρεβενά και η δημιουργία μιας πολιτιστικής Στέγης (κτίριο Ν.Ε.Λ.Ε.) για του Συλλόγους και τους νέους. Τα Γρεβενά διαθέτουν πολλούς δημιουργικούς και δυναμικούς ανθρώπους και Συλλόγους οι οποίοι όμως θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο και να αποσκοπούν στο συλλογικό συμφέρον και στο καλό του τόπου. Είμαστε υποχρεωμένοι να μη κλαίμε τη μοίρα μας, αλλά να αναλάβουμε εθελοντική δράση για να αλλάξει η κατάσταση. Να εμπιστευτούμε τον αξιόλογο πολιτισμό μας, αλλά και να τον εμπλουτίζουμε και με καινοτόμες ιδέες και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας για τη φιλοξενία και για τον αγώνα σας για την αντικειμενική ενημέρωση, για  τον ποιοτικό λόγο αλλά και γιατί στις σελίδες της βρίσκουν καταφύγιο ο πολιτισμός και οι απόψεις έγκριτων πνευματικών ανθρώπων.

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις