6.3 C
Grevená
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

«Πόντος: Απόδοση τιμής στη μνήμη»: Σημαντική εκδήλωση στα Γρεβενά

Το Σάββατο, 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Γρεβενών, στην Αίθουσα «Πέτρος Σιούλης», η εκδήλωση «Πόντος: Απόδοση τιμής στη μνήμη» που διοργάνωσε από κοινού το Τμήμα Γ.Α.Κ. Γρεβενών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την εισαγωγική ομιλία της Προϊσταμένης του Τμήματος Γ.Α.Κ. Γρεβενών κ. Μάρθας Ματσαρίδου, η οποία περιέγραψε τη θεμελιώδη και ουσιαστική σχέση του αντικειμένου της Υπηρεσίας με την ιστορία.
 
Τόνισε την σημασία της γνώσης της ιστορίας και το γεγονός ότι αποτελεί το “εργαλείο” που μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να νοηματοδοτήσουμε το παρελθόν έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών κ. Σουμέλα Ατματζίδου, τόνισε τη συμβολή της μαθητικής κοινότητας των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να καλλιεργήσουν ιστορική συνείδηση και να σταθούν κριτικά απέναντι στα κίνητρα που οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, διερευνώντας τις βαθύτερες αιτίες και τα αποτελέσματα των πράξεων του παρελθόντος που διαμόρφωσαν το παρόν.
Οι Σχολικές Μονάδες που συμμετείχαν με δράσεις ήταν οι εξής:
1ο Γυμνάσιο Γρεβενών
Χορωδία μαθητών με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Λ. Κέμου, με τα τραγούδια «Την πατρίδα μ΄ έχασα», «Πάρθεν η Ρωμανία» και συνοδεία λύρας από τον μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου Λιακόπουλο Δημήτρη. Έκθεση μαθητικών έργων με την επιμέλεια του καθηγητή εικαστικών κ. Π. Καράκαρη.
2ο Γυμνάσιο Γρεβενών
Παρουσίαση αποσπασμάτων πεζών, μαρτυριών και ποιημάτων με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού κ. Κ. Ουργαντζίδου.
Εσπερινό Γυμνάσιο Γρεβενών
Παρουσίαση προέλευσης ποντιακών επιθέτων. Δημιουργία «Ψηφιακού χάρτη κατανομής ποντιακών και μικρασιατικών επιθέτων στο Δήμο Γρεβενών» με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού πληροφορικής κ. Μ. Μιχαλόπουλου.
1ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών
Έκθεση εργασιών: «Ποντιακό λεξικό, παροιμίες, γνωμικά, ανέκδοτα με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού κ. Χ. Αλβανού.
2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών:
Έκθεση εργασιών: «Η Ιστορία της ποντιακής κουζίνας» με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού κ. Π. Παύλου.
Ειδικότητα Βρεφονηπιοκόμων του 1ου ΕΠΑΛ Γρεβενών: Δημιουργία σύνθεσης φωτογραφιών με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού κ. Ε. Χατζηγιάννη.
Ειδικότητά Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Γρεβενών: Δημιουργία διαφημιστικής προβολής με βίντεο, αφίσα και παρουσίαση με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Γ. Δημητριάδη.
Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Γρεβενών (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γρεβενών)
Έκθεση έργων ζωγραφικής μαθητών με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Γ. Μοσχονά.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Γρεβενών κ. Χρήστος Τριγώνης.
Η πρώτη ομιλία, του ιστορικού-εκπαιδευτικού κ. Γαβριηλίδη Σταύρου-Ιάσωνος, είχε ως βασικό θέμα την αναγκαιότητα διατήρησης της μνήμης σε κάθε επίπεδο όπως και ιστορικά δεδομένα για το ηρωικό «Αντάρτικο Σωτηρίας» την αντίδραση, στην ουσία, των κατοίκων του δυτικού Πόντου στις προσπάθειες εξόντωσής τους.
Ο πρώην Προϊστάμενος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών κ Σίμος Ζαγκανίκας ανέλαβε να εκφωνήσει τον λόγο του κ. Κώστα Φωτιάδη, ιστορικού-καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος για λόγους ανωτέρας βίας δεν κατάφερε να παραβρεθεί. Με λόγο συγκινησιακό και φορτισμένο, όπως ακριβώς αρμόζει στην βαριά ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, περιέγραψε γλαφυρά το δράμα των κατοίκων του Πόντου, αυτών που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους αλλά και αυτών που εξοντώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας αποτέλεσε η αναγκαιότητα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών μας.
Η συμβολή των Συλλόγων των Γρεβενών, στους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την θερμή ανταπόκριση τους, ήταν καθοριστική.
Συμμετείχαν οι:
Σύλλογος Γυναικών “ Άγιοι Ταξιάρχες” Ελευθέρου,
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πηγαδιτσιωτών και
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κιβωτού με την παρασκευή και προσφορά των ποντιακών εδεσμάτων πισία, σορβά και σατιστία.
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου,
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κιβωτού και
Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Γρεβενών με κοινό χορευτικό τμήμα που παρουσίασε τους χορούς 1)Ομάλ-Ούτσαϊ 2)Τικ Μονον-Τικ διπλο-Τικ τογιαλιδικο 3)Διπατ 4)Τρυγόνα 5) Κοτσαγκέλ και Σέρρα.
Χοροδιδάσκαλος συντονιστής: Ανατολή Χαραλαμπίδου, Ευρώπη Ανθιμίδου
Χοροδιδάσκαλος συντονιστής Σέρρα: Ηρακλής Τορλακίδης
Τους χορευτές, οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό με το πάθος και το δυναμισμό τους, συνόδεψαν στη λύρα και στο τραγούδι ο Άκης Σιαμίδης και στο νταούλ η Χριστίνα Καλαϊτζίδου.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση αρχειακών τεκμηρίων που επιλέχθηκαν μέσα από υλικό που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ. Γρεβενών. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το Τμήμα Γ.Α.Κ. Καβάλας και το Τμήμα Γ.Α.Κ. Σερρών μέσα από την “Ψηφιακή Πύλη Αρχείων 1922”. Οι χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση είναι από την Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας.
Την οικονομική υποστήριξη ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και οφείλουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Αθανάσιο Φωλίνα για την άμεση ανταπόκριση του στα αιτήματα μας και τη σημαντική του συνεισφορά στην υλοποίηση της διοργάνωσης.
Με τιμή
Ατματζίδου Σουμέλα, Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Γρεβενών
Ματσαρίδου Μάρθα, Προϊσταμένη Τμήματος Γ.Α.Κ. Γρεβενών
***
Σημ. Χρονικών: Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών και στα ΓΑΚ Γρεβενών για την διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις