13.6 C
Grevená
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΤΗ 17η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ 2023

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Συλλόγου Μανιταρόφιλων, να συμμετέχει στην  ετήσια καθιερωμένη γιορτή μανιταριού,  με τη  δράση «Αφουγκραζόμαστε το τραγούδι των δέντρων, ξυπνάμε τις αισθήσεις μας, ξεδιπλώνουμε τη φαντασία μας  και γράφουμε ιστορίες για δάση, ζώα, μανιτάρια,  ξωτικά και τις τοποθετούμε στα κουτιά των ιστοριών, που θα το στολίσουμε με όμορφες ζωγραφιές».

Κάτω από τη δροσιά των δέντρων στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο του πάρκου των μανιταριών καλωσορίσαμε και γνωριστήκαμε με  τους 30 περίπου χαρούμενους μικρούς μας φίλους και γίναμε γρήγορα μια όμορφη παρέα. Ξεκινήσαμε τη δράση μας μιλώντας για τα μανιτάρια τις ποικιλίες τους, το πότε εμφανίζονται, τη θρεπτική τους αξία και τις μοναδικές ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ξεφυλλίσαμε το εξαιρετικά καλογραμμένο και εμπεριστατωμένο βιβλίο «Μανιτάρια ένας παραμυθένιος μικρόκοσμος» του εκπαιδευτικού και ερευνητή Γιώργου Κωνσταντινίδη με πλούσιο εικονογραφημένο υλικό των μανιταριών. Αναφερθήκαμε σε είδη που γνωρίζουμε και υπάρχουν στα δάση της περιοχής μας. Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έκαναν πολλές ερωτήσεις.

Στη συνέχεια είδαμε παιδικά βιβλία με όμορφες ιστορίες με θέμα δάση, πουλιά, ζώα κ.α.. Τους μοιράστηκε μια κόλα διπλωμένη σε σχήμα ακορντεόν και εμπνευσμένα από ό,τι άκουσαν και είδαν σκέφτηκαν ιστορίες με πρωταγωνιστές μανιτάρια. Ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους και με όρεξη και μεράκι  έγραψαν υπέροχες ιστορίες που τις ολοκλήρωσαν με εξαιρετική εικονογράφηση.

Ιστορίες ξεχωριστές για δηλητηριώδη μανιτάρια που έγιναν αποδεκτά κάνοντας φίλους, για μανιτάρια που έζησαν περιπέτειες, για δεινόσαυρους που απολάμβαναν γεύματα με μανιτάρια κ.α.. Τις διάβασαν γεμάτα χαρά και ικανοποίηση, εισπράττοντας χειροκροτήματα και επιφωνήματα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η διακόσμηση ενός χάρτινου κουτιού με ζωγραφική μέσα στο οποίο τοποθέτησαν τις ιστορίες τους. Έτσι, όταν θα το ανοίγουν και θα ξαναδιαβάζουν την ιστορία τους θα ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις.

Ήταν ένα πραγματικά όμορφο και ιδιαίτερο πρωινό γνώσεων, δημιουργίας, φαντασίας  που οι παρευρισκόμενοι το απόλαυσαν και το χάρηκαν.

Ευχαριστούμε ολόψυχα τα παιδιά και τους γονείς που βρέθηκαν στη δράση και που την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον.

Επίσης ευχαριστούμε το σύλλογο μανιταρόφιλων Γρεβενών για την  όμορφη και δυνατή συνεργασία που αναπτύξαμε εδώ και χρόνια με μοναδικά αποτελέσματα.

Ακόμα ευχαριστούμε τους Γιώργο Τζημόπουλο, φοιτητή Φιλοσοφικής και την Μπλεόνα Ίσα, φοιτήτρια Επικοινωνίας και ψηφιακών μέσων που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στη βιβλιοθήκη και προσέφεραν την πολύτιμη βοήθεια τους στην δράση.

Σχεδιασμός υλοποίηση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή βιβλιοθηκονόμος Ευαγγελία Καραμπερίδου εκπαιδευτικός.

 

 

spot_img

Πρόσφατες δημοσιεύσεις