Ακόμα μία εξαιρετική δράση της βιβλιοθήκης με τίτλο «Και οι τοίχοι έχουν φωνή!» ολοκληρώθηκε την πρώτη μέρα του Αυγούστου και κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών και την παρακολούθησαν με μεγάλη αφοσίωση.
Στόχοι να γνωρίσουν τα παιδιά την τέχνη του street art, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν συνθήματα που θα προωθούν τη φιλαναγνωσία, να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη καθώς και τις επικοινωνιακές δεξιότητες τους και να προωθήσουν την τοπική τους βιβλιοθήκη μέσα από ένα έργο street art που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.
Η εμψυχώτρια του προγράμματος, η αρχαιολόγος Ζωή Λόλα, καλωσόρισε τα παιδιά και ξεκίνησε ρωτώντας τα αν έχουν παρατηρήσει συνθήματα γραμμένα στο δρόμο ως τη βιβλιοθήκη γύρω από αυτήν ή ακόμα και στους τοίχους της. Οι απαντήσεις τους ήταν θετικές σχολιάζοντας ιδιαίτερα τα πολλά συνθήματα και γκράφιτι στους τοίχους της βιβλιοθήκης μιας και ο χώρος είναι ιδιαίτερα αγαπημένο στέκι παιδιών και εφήβων.
Συζήτησαν για αυτά που διάβασαν. Κάποια ήταν ποιητικά, άλλα αστεία, κάποια συνοδεύονταν με ζωγραφιές και άλλα ήταν πιο αδιάφορα. Συζήτησαν για ποιο λόγο γράφονται και για τα μηνύματα που περνούν. Κάποια εκφράζουν αισιοδοξία, άλλα θυμό και απογοήτευση. Επιπλέον αναφέρθηκαν στο πού τα βλέπουμε και εάν τα ίδια έγραψαν ή φώναξαν συνθήματα και πότε.
Συνέχισαν αναφέροντας το καθένα ένα δικό τους σύνθημα που τα περισσότερα ήταν για το περιβάλλον και την προστασία του μιας και ήταν ευαισθητοποιημένα λόγω των μεγάλων καταστροφών της χώρας μας από τις φωτιές αυτές τις ημέρες. Η Ζωή συνεχίζοντας τους εξήγησε ότι τα συνθήματα υπήρχαν σαν τρόπος έκφρασης εδώ και 50.000 χρόνια.
Τους έδειξε εικόνες από τους αρχαίους χρόνους με συνθήματα στα αγγεία, στους τοίχους, στις πέτρες, στις σπηλιές, στα κοσμήματα. Τους ανέφερε την αρχαία τοποθεσία των Γρεβενών το Καστρί που βρέθηκε ένα δαχτυλίδι που έγραφε τη λέξη «έραμαι μέγα» που σημαίνει «αγαπώ πολύ» και στο χωριό Πριόνια που έγραφε τη λέξη «χαίρε σοι» που σημαίνει «σε χαιρετώ» μέσα σ’ έναν αρχαίο τάφο.
Η εμψυχώτρια επίσης τους διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη και «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή. Έτσι, παρατήρησαν ότι έγραφαν συνθήματα κατά των Γερμανών και οι ίδιες με κίνδυνο της ζωής τους, περνώντας δυνατά μηνύματα εκείνης της εποχής. Τους μίλησε για την αγωνιστικότητά τους και τα δύσκολα χρόνια των πολέμων που πέρασε η χώρα μας. Ξεφύλλισαν βιβλία τους διαβάζοντας αποσπάσματα και εντόπισαν συνθήματα.
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες της Άλκης και της Ζωρζ. Πήραν τα βιβλία τους, διάβασαν τους τίτλους και χρησιμοποίησαν μία λέξη ή και περισσότερες και συνέθεσαν μηνύματα σε σχέση με τη βιβλιοθήκη, τα βιβλία και τη γνώση.
Το αποτέλεσμα πραγματικά μας εντυπωσίασε, αλλά και μας συγκίνησε η αυθόρμητη και ευαισθητοποιημένη σκέψη των παιδιών. Συνθήματα όπως «Νικητές είναι αυτοί που διαβάζουν βιβλία», «Ο περίπατος από το σπίτι στη βιβλιοθήκη είναι όνειρο», «Για να χορέψεις το χορό της ζωής χρειάζεσαι πάντα ένα καλό βιβλίο να διαβάσεις» και τόσα άλλα που δείχνουν την αγάπη των παιδιών για τα βιβλία και τη βιβλιοθήκη. Δημιουργήθηκαν δύο όμορφα αισιόδοξα πόστερ με δυνατά συνθήματα που θα στολίζουν το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης.
Απόλαυσαν πραγματικά τη δράση, δανείστηκαν βιβλία, έμαθαν, συνεργάστηκαν δημιούργησαν αναπτύσσοντας ποικίλες δεξιότητες.
Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών για τη δημιουργική συνεργασία και ιδιαίτερα την αρχαιολόγο Ζωή Λόλα για την αγάπη, τον ζήλο της προς τα παιδιά και τη βιβλιοθήκη, καθώς και την πολύτιμη ,σημαντική και ακούραστη προσφορά της εδώ και χρόνια στα καλοκαιρινά προγράμματα.
Επίσης ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά την εθελόντρια Ελένη Τσεβεκίδου που με επιμονή και υπομονή συμμετέχει ενεργά στις καλοκαιρινές δράσεις προσφέροντας τον καλύτερο της εαυτό .