Στους δρόμους των παραμυθιών συναντηθήκαμε και γνωρίσαμε τους ήρωες τους σε μία ακόμα δράση με θέμα «Παραμυθικά» στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης! Στόχοι της δράσης είναι: να αναγνωρίσουν τα παιδιά την παγκόσμια καταγωγή των παραμυθιών, τα βασικά παραμυθικά μοτίβα τους, να εντοπίσουν ομοιότητες και να χαρούνε την αφήγηση.
Ο εμψυχωτής της δράσης Σωτήρης Ραπτόπουλος συστήθηκε στα παιδιά ως “συλλέκτης παραμυθιών” και ζήτησε πέρα από το όνομά τους να αναφέρουν και το αγαπημένο τους παραμύθι. Τους μίλησε για τα παραμύθια που υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου και ταξιδεύουμε μέσα από αυτά γνωρίζοντας τες.
Χώρισε τα παιδιά σε 4 ομάδες και τους έδωσε το διαβατήριό τους απαραίτητο έγγραφο για τα μακρινά ταξίδια τους. Διάβασαν με ενθουσιασμό τον προορισμό τους την Κίνα, την Κορέα, την Αίγυπτο και την Ιρλανδία, τον εντόπισαν στον χάρτη και βρήκαν πληροφορίες για αυτές. Επίσης μέσα σε αυτά βρήκαν και από ένα παραμύθι με λέξεις που έλειπαν λόγω απροσεξίας, γιατί κάποιοι δεν πρόσεξαν και τα έβρεξαν.
Η κάθε ομάδα με ενθουσιασμό, συνεργασία και φαντασία συμπλήρωσε τις λέξεις και το εικονογράφησε. Όταν το ολοκλήρωσαν με επιτυχία, το διάβασαν δυνατά απολαμβάνοντας όλοι την αφήγηση. Μετά από αυτή την εμπειρία τα παιδιά κατανόησαν πόσο όμορφα, μαγικά, ταξιδιάρικα είναι τα παραμύθια αλλά και πόσο όμοια πολλές φορές είναι, καθώς αλλάζουνε μόνο τα ονόματα ηρώων και τόπων. Μέσα στα διαβατήρια έγραψαν και εικονογράφησαν ό,τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση από τα παραμύθια που τους άρεσαν.
Ο εμψυχωτής επίσης με έναν έξυπνο βιωματικό τρόπο προσπάθησε να εισάγει τα παιδιά και στον κόσμο της μυθολογίας που είναι το αρχαιότερο παραμύθι. Τους έδειξε έργα ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής και γλυπτικής εμπνευσμένα από τους μύθους. Τα παιδιά παρατηρώντας τις εικόνες εμπνεύστηκαν και έπλασαν ιστορίες που μας ενθουσίασαν. Επιπλέον, μεταφέρθηκαν στον κόσμο της μυθολογίας, όταν ο Σωτήρης τους είχε ετοιμάσει και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι την Εννεάδα που το έπαιζε ο Αχιλλέας με τον Αίαντα. Παίζοντας βρήκαν και στο παιχνίδι ομοιότητες με τη σημερινή τρίλιζα.
Μια δράση πολύ δημιουργική με πολλές εναλλαγές που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Με τόσο έντονο ερέθισμα τα παιδιά δανείστηκαν βιβλία σε σχέση με το θέμα.
Ευχαριστούμε ολόψυχα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο Σωτήρη Ραπτόπουλο για την συνεχή ανταπόκρισή του, την πολύτιμη προσφορά του, τη συνέπειά και τη διάθεση να μοιράζεται τις γνώσεις του με τα παιδιά στις καλοκαιρινές δράσεις της βιβλιοθήκης, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελένη Τσεβεκίδου και την Καλλιόπη Παπαβασιλείου εθελόντριες με την ακούραστη διάθεσή τους και το πνεύμα συνεργασίας, που τις διακρίνει, στηρίζουν τις δράσεις μας!
Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου.