16.2 C
Grevená
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Ανακοινώσεις Π.Ε. Γρεβενών

ΘΕΜΑ:  «Απαγόρευση αλιείας στα εσωτερικά νερά (ποταμούς, τμήμα φράγματος Ιλαρίωνα, γεωφράγματα και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς) της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, λόγω αναπαραγωγής των ψαριών.»

 

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας  της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής, Αλιείας, Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας ανακοινώνεται ότι:

Σύμφωνα με Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Γρεβενών κ.  Ιωάννη Τσακνάκη (ΑΔΑ: 97ΑΤΛΨ-ΞΦΗ):

Απαγορεύεται η αλιεία με κάθε εργαλείο και μέσο σε όλους τους ποταμούς, παραποτάμους, στο τμήμα φράγματος Ιλαρίωνα που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, γεωφράγματα, λιμνοδεξαμενές και σε όλα  τα ρέοντα  ύδατα   δηλαδή ρυάκια και χειμάρρους της  Περιφερειακής Ενότητας  Γρεβενών , για την προστασία  της αναπαραγωγής των ψαριών και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών από  17η Απριλίου 2025, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη και ώρα 12:00 μ. μέχρι  και  την 31η  Μαΐου 2025 ημέρα  Σάββατο και ώρα 12:00 μ.

Για παραβάσεις αλιευτικών διατάξεων και αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις (επιβολή προστίμου, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομα αλιευμένων προϊόντων, κατάσχεση, εκποίηση ή καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν.5087/2024, άρθρο 12, παρ.2 & 3, ΦΕΚ 25/Α΄/2024).

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ                                                                                                               

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

****

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Γρεβενών ενημερώνει τα εξής:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 58429/09-4-2024 απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κηρύσσονται ακριδόπληκτες οι κάτωθι περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών για το 2025.

  1. Δήμος Γρεβενών -Τοπικές Κονότητες:
  • Μεγάλου Σειρηνίου,
  • Αγίου Γεωργίου,
  • Κληματακίου,
  • Κνίδης,
  • Παλαιοχωρίου,
  • Ποντινής,
  • Πυλωρών και
  • Σαρακήνας
  1. Δήμος Δεσκάτης- Τοπικές Κονότητες:
  • Παλιουριάς,
  • Παναγιάς,
  • Καρπερού και
  • Τρικοκκιάς.

Στις περιοχές αυτές το φαινόμενο της εμφάνισης ακρίδων τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Ο πληθυσμός τους παρουσιάζεται αυξημένος και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε καλλιέργειες αν δεν καταπολεμηθούν έγκαιρα.

Οι ακρίδες εναποθέτουν τα αυγά τους στο έδαφος (υπό μορφή στηλών – ωοσωλήνων) σε γυμνές, ακαλλιέργητες, αμμοχαλικώδεις και ξηρές θέσεις. Όταν ζεστάνει ο καιρός (νωρίς την άνοιξη) τα αυγά αρχίζουν να εκκολάπτονται διαδοχικά με διαφορά  3-5 ημέρες και πρώτα βγαίνουν τα έντομα που είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και ακολουθούν τα υπόλοιπα. Οι εκκολάψεις συνεχίζονται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Καταλληλότερο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων, είναι όταν τα έντομα είναι στα πρώτα στάδια και είναι μικρά, μαύρα και άπτερα και κατά τη διάρκεια της νύχτας συγκεντρώνονται σε μικρές κηλίδες αδρανοποιούμενα. Επομένως η επιτυχία της καταπολέμησης των ακρίδων εξαρτάται από τον εντοπισμό των νεοεμφανιζόμενων εντόμων – «κηλίδων» και η έγκαιρη καταπολέμησή τους πριν αρχίσουν να πετούν.

Καθυστέρηση στον εντοπισμό τόσο των κηλίδων όσο και στον ψεκασμό τους καθιστά δυσχερή και αναποτελεσματική την καταπολέμηση. Επίσης πρέπει να γίνεται έρευνα για «κηλίδες» σε περιοχές που είχαν εντοπιστεί ακρίδες τα προηγούμενα χρόνια. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ακρίδες καταλαγιάζουν σε σκιερά και δροσερά μέρη απ’ όπου θα πετάξουν ξανά με την άνοδο της θερμοκρασίας για αναζήτηση πράσινης τροφής.

Ο ψεκασμός γίνεται πρώτα γύρω από την κηλίδα, για να τις εμποδίσουμε να φύγουν και μετά στα κέντρο.

Κατάλληλα γεωργικά φάρμακα – φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση των ακρίδων είναι όσα έχουν δραστική ουσία την lamda-cyhalothrin.

Σημειώνεται ότι πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες των ετικετών χωρίς καμία απόκλιση από αυτές.

Τέλος θα πρέπει να αποφεύγεται η βόσκηση εκεί που γίνεται ακριδοκτονία και να τοποθετείται σχετική σήμανση.

Toνίζεται ότι η παρασκευή και χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνιστά παράβαση του ποινικού κώδικα και σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης προβλέπονται κυρώσεις: (ΚΥΑ 8197.90920 – 22/7/2013 ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2967/33905 – 13/3/2014).

Οι Δήμοι και οι Τοπικές Κοινότητες όπου θα υπάρξουν προβλήματα, καλούνται να συνδράμουν στο έργο της ∆/νσης Αγρ/κης Οικονομίας µε την συγκρότηση ειδικών συνεργείων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την καταπολέμηση ακριδών.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Γρεβενών. Τηλ. 2462353077-2462353089

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις