4.6 C
Grevená
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Στρατηγικές Συνεργασίες του Εργαστηρίου MaterLab για Καινοτομία και Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία

Το Εργαστήριο MaterLab του Τμήματος Χημικών Μηχανικών πραγματοποίησε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις εργασίας στο πλαίσιο των έργων SITRANS και SmartConEurope, με στόχο τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το SITRANS αφορά την υποστήριξη της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, προωθώντας την κοινωνική ισότητα και την περιβαλλοντική ανάπτυξη, ενώ το SmartConEurope στοχεύει στη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα. Ο συντονισμός έγινε από τον Καθηγητή Ιωάννη Μπακούρο, με την υποστήριξη της ομάδας MaterLab.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑ) πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις εργασίας, όπου παρουσιάστηκε η Πλατφόρμα Παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης και αναλύθηκαν στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη οικονομική μετάβαση. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης της κοινωνικής ισότητας, μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και προοπτικές συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά έργα καινοτομίας, καθώς και λύσεις για τη χρηματοδότηση και την άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και Καινοτομίας της Περιφέρειας, το MaterLab συντόνισε άλλες δύο συναντήσεις εργασίας. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη οικονομική μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αναλύθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς και πολιτικές που μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη στήριξη της ένταξής τους σε διεθνείς αγορές.

Οι συναντήσεις εργασίας ανέδειξαν βέλτιστες πρακτικές και οδήγησαν στη διαμόρφωση δράσεων για τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Έγινε σαφής η ανάγκη για διαρκή επικοινωνία και δικτύωση μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση και επιμόρφωση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των επιχειρηματιών σε θέματα καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης. Επισημάνθηκε η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων και η δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου πολιτικής που θα διευκολύνει τις επενδύσεις στην περιοχή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις