18.6 C
Grevená
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

“Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοσκού – Ταξιάρχη Γρεβενών “

Ο συγχωριανός μας Θωμάς Παπαθανασίου, συνταξιούχος πλέον φιλόλογος, προχώρησε φέτος (2024) στην έκδοση του δεύτερου βιβλίου του με τίτλο “Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοσκού – Ταξιάρχη Γρεβενών “.

Ένα βιβλίο «έργο ζωής», αφού αποτελεί προϊόν πολυετούς μελέτης και έρευνας, άνω των πενήντα ετών -ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια- στο οποίο καταγράφει με μεγάλη αγάπη, σεβασμό αλλά και βαθιά ακαδημαϊκή πειθαρχία, το ιστορικό της Μονής των Ταξιαρχών, εκκινώντας από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν και αυτό επανιδρύθηκε από τον παπα-Χαράλαμπο, φτάνοντας η αφήγησή του ως τις μέρες μας, δίνοντας πλούσιες πληροφορίες για την λειτουργία του Μοναστηριού, ιδιαίτερα για την περίοδο της ακμής του, που τοποθετείται στην περίοδο 1830 με 1930, όταν και αρχίζει σταδιακά να παρακμάζει.

Ο συγγραφέας πατώντας γερά σε δύο πυλώνες, πρώτα αυτόν της διασωζόμενης προφορικής παράδοσης και συλλογικής μνήμης από τη μία και του υπομονετικού ερευνητή τοπικής ιστορίας σε πρωτογενείς πηγές από την άλλη, με τεκμηρίωση που βασίζεται και σε βιβλιογραφία της σύγχρονης αλλά και παλαιότερης ακαδημαϊκής έρευνας, όσο και άλλων ερευνητών με τους οποίους “συνομιλεί“, επιτυγχάνει τελικά να μας χαρίσει ένα ανάγνωσμα που απευθύνεται τόσο στον απλό κάτοικο της ευρύτερης περιοχής με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η ιστορία της Μονής, όσο και στον κάθε μελετητή -ακαδημαϊκό και μη- που επιθυμεί να εμβαθύνει στη λειτουργία και τη ζωή μιας κοινωνίας που πέρασε από τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή μας, στον επόμενο, αυτού της ένταξής της στο νέο ελληνικό κράτος.

Το βιβλίο δεν “στέκεται” μόνο στη βαθιά μεταφυσική-θρησκευτική σχέση μεταξύ των πιστών και του Μοναστηριού, αλλά εισέρχεται αναλυτικά και σε ζητήματα αρχιτεκτονικής, οικονομίας, ιστορίας, γλωσσολογίας και άλλου πολιτισμικού αποθέματος, ανασυστήνοντας μία ολόκληρη ιστορική περίοδο, κομμάτι της οποίας φτάνει στο Σήμερα, που συγκροτεί ως ένα βαθμό και την σύγχρονη ταυτότητά μας.

Για αυτό και τον ευχαριστούμε θερμά, αφού όλοι όσοι αποφασίσουμε να το διαβάσουμε, θα βρούμε αφενός κομμάτια του εαυτού μας μέσα σε αυτό ή και θα ανακαλύψουμε νέα.

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και να χαρίσει συγκινήσεις, όπως μόνο ένα βιβλίο μπορεί να κάνει!

Παπαθανασίου Κώστας

 

(Πηγή: Απανταχού Ταξιαρχιώτες Γρεβενών/fb)

Πρόσφατες δημοσιεύσεις