31.1 C
Grevená
Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Το «εκκρεμές» του Παλαιοντολογικού Μουσείου και η βασανιστική ταλάντωση του!..

Του μοναδικού μουσείου στον κόσμο. Μοναδικό γιατί, στις προθήκες του θα εκτίθεται ο μεγαλύτερος χαυλιόδοντας του Κόσμου, ρεκόρ καταγεγραμμένο στο βιβλίο Γκίνες!..
Πέρα-δώθε, πέρα-δώθε, ασταμάτητα, ως «εκκρεμές», ο τόπος της ανέγερσης του, ήτοι, στον οικισμό της Μηλιάς που ανεβρέθηκε ο ευμεγέθης χαυλιόδοντας, ή στην πόλη των Γρεβενών που ανεβρέθηκαν τα ελεφάντινα, παλαιοντολογικά οστά!.. Και το «εκκρεμές» δεν λέει να σταθεί, λες και βρίσκεται σε κενό χώρο, ή θα έλεγε κανείς, σε χώρο με παντελή έλλειψη βαρύτητας επιχειρημάτων, ή ακόμη, σε μια «χάβρα», όπου όλοι φωνάζουν, μα δεν ακούγεται κανείς!.. Ίσως να είναι σκόπιμη, ακόμη, και η σύγχυση που προκαλείται!
Τις τελευταίες ημέρες τα επιχειρήματα άρχισαν να σχηματοποιούνται, να παίρνουν μορφή και πιστεύω πως μόνο όταν φύγουν οι ομίχλες και δούμε το ξεκάθαρο συμφέρον του Τόπου, θα στεριώσει και η ανέγερση στον τόπο της συνειδητής μας επιλογής.
Τα τελευταία 33 χρόνια, αν εξαιρέσουμε το αυξημένο ενδιαφέρον, του Δημοσθένη Κουπτσίδη, (πρώην δημάρχου Γρεβενών), με πρόταση, οι υπόλοιποι αιρετοί, ο καθένας, ανάλογα, με την φάση των παλαιοντολογικών ανασκαφών και των πολιτικών εξελίξεων, έχουν τη συμβολή τους στην διαμόρφωση της πολύχρονης αναμονής, με την ελπίδα, της αίσιας έκβασης, στο μέλλον, της στέγασης του μοναδικού Παλαιοντολογικού Μουσείου. Υπήρξε και πρέπει να την επισημάνουμε και μακρά περίοδος, αρκετών χρόνων, παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος ή θα έλεγα και σκόπιμης, αναίτιας παράβλεψης, κι έτσι φτάσαμε στις μέρες μας.
Μην προκαταβάλλεστε, το κείμενο δεν έχει καμιά πρόθεση να πείσει και να υποβάλλει γνώμη σε όσους είναι προκατειλημμένοι, και δεν θέλουν να πειστούν, επιμένοντας στα χαρακώματα τους! Εξάλλου, όπως μας δίδαξε η ζωή, δεν είμαστε λίγοι, που ο εγωισμός, όχι λίγες φορές, μας έχει βάλει να ζέψουμε τα άλογα πίσω από το κάρο, και αφελέστατα, να περιμένουμε το κάρο να κινήσει!..
Δεν χρειάζονται λοιπόν αταξίες και σαρδαναπαλισμοί. Η Δημοκρατία θέλει σαφήνεια, άποψη και διάλογο. Ας πάρουμε λοιπόν τη νοητή ζυγαριά και ας βάλουμε τα σταθμά των συναισθημάτων και τα σταθμά του ορθολογισμού, κι όπου γύρει η ζυγαριά να είναι και η τελεσίδικη απόφαση μας. Για όσους πιστεύουν στην υποκειμενικότητα των ερωτήσεων, θα είναι ανοιχτή και προσφέρουσα η ζυγαριά, για να υποβάλλουν τις δικές τους ερωτήσεις. Ένας διάλογος λοιπόν απρόσκοπτος και ειλικρινής! Η ίδια η ζωή ιχνογραφείται, σχεδόν πάντα, και αφήνει αποτυπώσεις εκείνων, που βρίσκονται στο σύθαμπο, τυλιγμένοι με την ομίχλη της ιδιοτέλειας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά θα ήθελαν να είναι εκτεθειμένοι στο φως της απροσχημάτιστης αλήθειας!
Η πρώτη στέγη των παλαιοντολογικών ευρημάτων ήταν ο ήμι-όροφος του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρήστου Λαδά», πρώην ΝΕΛΕ και αποκτήθηκε μετά την περιπλανώμενη αγωνία και στενοχώρια της Αγνής Ζησοπούλου, συμπολίτισσα, με ευρύτερη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της Ευαγγελίας Τσουκαλά, υπεύθυνη ανασκαφών, καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες απογοητευμένες από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, απευθύνθηκαν στη ΝΕΛΕ, όπου βρήκαν ευήκοα ώτα και ευφρόσυνη συγκατάθεση. Έτσι μετά από την αποκαρδιωτική αποπομπή των αιρετών, παραχωρήθηκε περικαλλή στέγη και έκθεση παράλληλα, για να φιλοξενηθούν και να προβληθούν τα πολύτιμα παλαιοντολογικά ευρήματα.
Σήμερα, αναντίρρητα προφανώς , μην ξανά- γίνουμε «Επιμηθείς», όπως οι προηγούμενοι, ας αφήσουμε τα ουσιαστικά προβλήματα του Τόπου να αναβλύσουν μέσα από τον βαθύ ορθολογισμό μας. Ένας ορθολογισμός οξύς, ως η τεντωμένη χορδή που την χτυπάει η εγκατάλειψη και η απώλεια και βγάζει ήχους επίκαιρους και λυπητερούς!..
Ο Τόπος μας, η πόλη μας, το διοικητικό μας κέντρο, που μας δίνει επωνυμία σαν περιοχή, που μας κρατά στο ύψος των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, βρίσκεται σε καθημερινή «έκπτωση»: 1). «Έκπτωση» πληθυσμιακή, λόγω της μη δυνατότητας απασχόλησης των παραγωγικών ηλικιών. Η πληθυσμιακή αφαίμαξη κινδυνεύει να απορροφήσει ακόμη και τη μονοεδρική βουλευτική εκπροσώπηση της Περιοχής μας. 2). «Έκπτωση» οικονομική. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έφεραν τη συρρίκνωση της γεωργικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής, και τον αποδεκατισμό των χωριών. Και ο αποδεκατισμός των χωριών έφερε την αστική παρακμή της πόλης. Προέχει λοιπόν η ανάπτυξη του αστικού μας κέντρου για να κρατήσουμε ζωντανό τον Τόπο μας. ο Τόπος μας δεν έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Έχουν σχεδόν δοκιμαστεί όλες με ελάχιστη συνεισφορά.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να φέρουμε το Παλαιοντολογικό Μουσείο στην Πόλη των Γρεβενών.
Ανακάμπτοντας η πόλη μπορεί να ανακάμψει και η διοικητική της περιφέρεια!
Πρέπει να συρράψουμε τα κομμάτια μας και να αισθανθούμε δυνατοί στις πολλαπλές απορροφητικές τάσεις του διοικητικού κέντρου της Περιφέρειας. Δεν πρέπει να μείνουμε στα εξεζητημένα χρώματα της εντύπωσης, ούτε στις λογικές της προσωπικής προβολής, που μας κρατάει σε μια ιδιαίτερη αιχμαλωσία!.. Αιχμαλωσία σύμφυτη της παρακμής!!!!
Ζαγκανίκας Σίμος

Πρόσφατες δημοσιεύσεις