Στους Βασικούς Άξονες του προγράμματος του συνδυασμού: «ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αναφέρθηκε η Επικεφαλής του συνδυασμού και Υποψήφια Περιφερειάρχης Γεωργία Ζεμπιλιάδου κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού στην Περιφερειακή Ενότητα των Γρεβενών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16.09.2023 στα Γρεβενά.
Και συνέχισε..
Είμαστε μια Περιφέρεια σε πτώχευση . Η Π.Ε Γρεβενών ερημώνει, με τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού στη χώρα που φτάνει στο 16%, διαπιστώνοντας ότι είμαστε πρώτοι στα αρνητικά, τελευταίοι στα θετικά.
Τόνισε τη μεγάλη αδικία τόσο για την Π.Ε Γρεβενών όσο και για την Π.Ε Καστοριάς που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ενώ συμπεριλαμβάνονται η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις θέσεις του συνδυασμού για:
- Στήριξη της επιχειρηματικότητας με ένα «πυροσβεστικό» πρόγραμμα διάσωσης των επιχειρήσεων , το οποίο θα είναι συνεχώς ανοικτό και θα χρηματοδοτείται από όλα τα ταμία.
- Άνοιγμα του αναπτυξιακού που επιχορηγεί τις επιχειρήσεις με 70%.
- Εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων άρδευσης και επενδύσεων για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Σε μια περιφέρεια με τόσα νερά είμαστε οι τελευταίοι στα αρδευτικά.
- Το Πανεπιστήμιο να στηριχθεί με σχολές που έχουν σχέση με τον τόπο.
- Ειδικά προγράμματα για την μεταποίηση.
- Πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων ομάδων (άνεργοι , ευπαθείς, φτωχοί).
Για την Ορεινότητα.
Έκανε αναφορά στην πρόταση που κατέθεσε στην Ένωση Περιφερειών και η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, για την εφαρμογή ειδικής πολιτικής Ορεινότητας , ανάλογης με τη Νησιωτική πολιτική, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Επίδομα ξυλείας και θέρμανσης, επιδότηση συγκοινωνιών, στήριξη των δομών υγείας, internet υψηλής ταχύτητας κ.α
Για τον Τουρισμό.
Πρόγραμμα άμεσης χρηματοδότησης για να ανασάνουν οι Τουριστικές Επιχειρήσεις.
Προβολή με σύγχρονες μεθόδους, Εκδρομές Σχολείων, Λευκές Εβδομάδες, Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής ( Μουσείο, «Γέννηση» της Ευρώπης κ.α.).
Η τουριστική αναβάθμιση θα στηριχθεί με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων.
Και κατέληξε:
Να γίνει η Δυτική Μακεδονία πρότυπο ενεργειακής μετάβασης, με στόχο την αντιστροφή της πληθυσμιακής πυραμίδας.
Γραφείο Τύπου