2.2 C
Grevená
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κοζάνης-Γρεβενών: Ένα απέραντο εργαστήριο εκπαίδευσης φοιτητών στο ύπαιθρο

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης, με συντονιστή φορέα την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε, επισκέφθηκαν για ακόμη μια χρονιά, από τις 22 έως 24 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των ασκήσεων υπαίθρου, 25 φοιτητές του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ των οποίων εκτός των Ελλήνων συμμετείχαν φοιτητές (ERASMUS) από Ιταλία και Ιρλανδία.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης, επισκέφθηκαν ορισμένους από τους γεώτοπους διεθνούς αναγνώρισης και ξεχωριστής γεωλογικής κληρονομιάς, καθώς εξοικειώθηκαν με την αναγνώριση ορισμένων βασικών πετρωμάτων, τεκτονικών δομών στο πεδίο και τη γεωλογική ιστορία.

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης, αποτελεί ένα απέραντο εργαστήριο εκπαίδευσης, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, και επιστημόνων στην ύπαιθρο, αναγκαίο συμπλήρωμα της θεωρητικής εκπαίδευσης, που υποστηρίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας. Η διαχρονική συνεργασία του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που χάραξε η γεωλόγος Δρ. Άννα Ράσσιου, εκτός από ενίσχυση σε επιστημονικό επίπεδο, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα στήριξης της τοπικής οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας διαχρονικά.

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης, δεν είναι μόνο ένας χώρος για την ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών και γνώσης, αλλά λειτουργεί και ως πολιτισμική γέφυρα. Μέσα από την επαφή των φοιτητών και των επιστημόνων με τους ανθρώπους, τη γαστρονομία, τον Πολιτισμό και όλα όσα ανακαλύπτουν οι συμμετέχοντες, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις αξίες της περιοχής. Έτσι, οι συμμετέχοντες δεν αποκομίζουν μόνο επιστημονικές εμπειρίες, αλλά και μια βαθύτερη κατανόηση της κουλτούρας της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και στη δημιουργία ισχυρότερων δικτύων συνεργασίας.

Η δημιουργία μιας διαχρονικής συνέπειας είναι ένα θεμέλιο για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και της μακροχρόνιας επιτυχίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική και επιστημονική αξία του Γεωπάρκου, εκπληρώνοντας ακόμη έναν από τους στόχους των Γεωπάρκων.

Τους φοιτητές συνόδευσαν ο Καθηγητής (Αναπλ.) Πέτρος Κουτσοβίτης και ο Δρ. Πέτρος Πετρούνιας, τους οποίους και συγχαίρουμε για τον άρτιο τρόπο εκτέλεσης της άσκησης, όπως και τους φοιτητές για τη μεγάλη προσήλωση και δέουσα προσοχή τους. Το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης εκπροσώπησαν οι γεωλόγοι-επιστημονικές υπεύθυνες, συνεργάτες της ΑΝΚΟA.E., κ. Ντίνα Γκίκα και κ. Άννα Μπατσή, οι οποίες συνόδευσαν και ενημέρωσαν την αποστολή όλο αυτό το τριήμερο. Μαζί τους ήταν οι εθελόντριες του ΓεωπάρκουAmelieHaagκαι RosalieGraceBuuck,από το πρόγραμμα Kulturweitτης Γερμανικής Επιτροπής της UNESCO.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις