3.6 C
Grevená
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Καλοκαιρινή εκστρατεία βιβλιοθήκης: Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω!

Στις 20/06 φιλοξενήθηκε από τη βιβλιοθήκη μας η δεύτερη δράση της καλοκαιρινής εκστρατείας. Τίτλος της «Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω!» με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωάννα Κωτούλα, που σκοπό είχε να παρακινήσει τους μικρούς συμμετέχοντες να ταξιδέψουν νοερά στη Σελήνη, τον δορυφόρο του πλανήτη μας!

Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, η Ιωάννα βασισμένη στο θέμα της δράσης έθεσε το ερώτημα ποιοι συνειρμοί τους δημιουργούνται ακούγοντας τη λέξη διάστημα. Οι απαντήσεις ποικίλες που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια ενδιαφέρουσα συνομιλία. Πλανήτες, φεγγάρι, σύμπαν, αστροναύτης, Κρόνος, διαστημόπλοιο, εξωγήινος, Ήλιος, μαύρη τρύπα κ.α.

Στη συνέχεια διάβασαν πληροφορίες για τη Σελήνη, είδαν και περιεργαστήκαν εικόνες από την επιφάνεια της, τον εξοπλισμό των αστροναυτών, έγινε αναφορά στον Νιλ Άρμστρονγκ, τον πρώτο κοσμοναύτη που περπάτησε στη Σελήνη, όμως την προσοχή τους τράβηξε ένα κουτί στο κέντρο του κύκλου που είχαν σχηματίσει τα παιδιά! Τι να υπάρχει άραγε μέσα στο κουτί; Οι εικασίες σωρό: κομήτης, μικρό φεγγάρι, βιβλίο για το διάστημα, αστέρια, διαστημόπλοιο…

Η απάντηση δόθηκε από το κείμενο που τους διάβασε η Ιωάννα από το βιβλίο «Η ιστορία του Μποκ» του Νιλ Άρμστρονγκ. Ο Αμερικανοί αστροναύτες πέρασαν 21 ώρες στη Σελήνη συλλέγοντας πέτρες που θα τις έπαιρναν μαζί τους στη Γη, ώστε να γνωρίσουν οι άνθρωποι καλύτερα αυτό το ουράνιο σώμα που τους γοήτευε από την αρχαιότητα! Ο Μποκ, ήταν μια από αυτές τις πέτρες και έτσι τα παιδιά κατάλαβαν ότι μέσα στο μυστηριώδες κουτί υπήρχαν… φεγγαρόπετρες!

Το κάθε παιδί διάλεξε από μια, της έδωσε όνομα, όπως έκανε ο Νιλ Άρμστρονγκ, τη σχεδίασε, έγραψε την ιστορία της και το μήνυμα που πίστευε ότι μεταφέρει στη Γη.

Τα μηνύματα μιλούσαν για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, για σεβασμό στους ανθρώπους και στα ζώα, για τη προστασία του πλανήτη μας. Κλήθηκαν να δώσουν ζωή σε ένα άψυχο αντικείμενο, που πιστεύουμε ότι είναι βαρετό, όμως συμφώνα με τους επιστήμονες «οι πέτρες έχουν μνήμη» και από αυτές εξάγουμε συμπεράσματα για περασμένες εποχές. Επίσης, η μελέτη των πετρωμάτων έχει συμβάλλει στην κατανόηση ορισμένων μυστηρίων του διαστήματος.

Ευχαριστούμε θερμά την Ιωάννα που και φέτος στήριξε την θερινή εκστρατεία δημιουργικότητας και γνώσης. Έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά που συμμετείχαν με την ευγένεια της και τον ευχάριστο τρόπο που προσέγγισε το θέμα της δράσης που της ανατέθηκε! Ευχαριστούμε τις εθελόντριες Ελένη Τσεβεκίδου και Καλλιόπη Παπαβασιλείου για την πολύτιμη βοήθεια τους  που κάθε χρόνο είναι συνεπής στο ραντεβού τους με την βιβλιοθήκη μας.

#ΚΕ2024 και #forEBEr.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις