16.6 C
Grevená
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Η “Ε Λ Π Ι Δ Α” ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΣΤΑ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, στις 17 Αυγούστου 2024, του 1ου Φεστιβάλ Πολιτισμού ¨ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΣΤΑ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ¨,  που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Καλλονής ¨Άγιος Νικόλαος ¨, του Συλλόγου Γυναικών Καλλονής και του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών ¨Ε Λ Π Ι Δ Α¨, υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Tεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, ο Σύλλογος  ¨ Ε Λ Π Ι Δ Α ¨ Ευχαριστεί από καρδιάς για τη συνεργασία τους συντελεστές, συνδιοργανωτές, που προσέφεραν τα μέγιστα για  την επιτυχία του Φεστιβάλ και κυρίως για την ανάδειξη των στοιχείων που καθιστούν την Καλλονή το πιο παραδοσιακό χωριό σε αρχιτεκτονική, ήθη, έθιμα.

Οι Εικαστικές συνέργιες ήταν αφιερωμένες στον Πρωτομάστορα της Καλλονής Αριστείδη Δήμου, στον λιθοξόο Πρωτομάστορα και Συγγραφέα Θανάση Πόραβο,  τον πρωτομάστορα του Αγίου Κοσμά Βασίλη Σβολιαντόπουλο .

Απέδωσε δε φόρο τιμής στο μεγάλο λιθοξόο και δάσκαλο της τέχνης της λιθοδομής, Κάλφα Βράγγα ( Γιώργο Λάζο, 1867- 1933) από τον Άγιο Κοσμά.

Με πίστη στην Τέχνη, στην Παράδοση και στην αγάπη για τον τόπου τους οι τοπικοί πρωτομάστορες απέδειξαν περίτρανα ότι άλλο όνομα, από το Καλλονή, δεν θα της έπρεπε. Δεσπόζει σκαρφαλωμένη ψηλά για να θυμίζει ότι τίποτα δε χαρίζεται.

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε

Τους Συλλόγους, Πολιτιστικό Νέων Καλλονής ¨ Άγιος Νικόλαος¨

Γυναικών Καλλονής

Τους συμμετέχοντες καλλιτεχνικούς δημιουργούς των θεματικών εκθέσεων

Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής,  Δέσποινα Διακοβασίλη, Ευαγγελία Γιώτα,

´Εφη Τόττα και Αλεξάνδρα Μήττα

Έκθεση Αγιογραφίας,    Κωνσταντίνα και Ναυσικά Μαρτζέλη

Μαρία Τσιμίκα

Έκθεση  Ψηφιδωτού,     Ελένη Κανέλλη

Γιάννα Μυτάκου

Έκθεση Φωτογραφίας,  Νίκη Σβολιαντοπούλου

Γλυπτικές Κατασκευές,  Χρήστο Σβολιαντόπουλο

Τον Αντιπεριφ. Γρεβενών Ιωάννη Τσακνάκη και τον Περιφ. Σύμβουλο Γεώργιο Γεωργίτση για την κάλυψη των μέσων προβολής των εκδηλώσεων, τον Βουλευτή Γρεβενών Αθανάσιο Σταυρόπουλο για την παρουσία του, τον Δήμαρχο Γρεβενών Κυριάκο Ταταρίδη για την παραχώρηση των Δημοτικών Χώρων και για την τιμή να παραστεί  στα εγκαίνια των Εκθέσεων υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Tεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και την Πρόεδρο του Δέσποινα Διακοβασίλη που για τρίτη χρόνια τιμάει τον τόπο μας με την παρουσία της και τη συμμετοχή της.

Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς το μέλος της ¨Ε Λ Π Ι Δ Α Σ ¨ , Πολιτιστική εκπρόσωπο του Ομίλου για την UNESCO T.Λ.Ε.Ε. και Υπεύθυνη διοργάνωσης και επικοινωνίας Ευαγγελία Γιώτα που εκπροσώπησε επάξια το Σύλλογο μας στο

1 ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ, με την ευχή να έχει και συνέχεια.

 

Μεστό σημαντικών εκδηλώσεων, των χωριών και της Πόλης των Γρεβενών, το φετινό Καλοκαίρι. Οι επισκέψεις των απανταχού Γρεβενιωτών αλλά και ξένων, πολυάριθμες σε σχέση με άλλες χρονιές, μας γεμίζουν ελπίδα ότι ίσως μπορούμε να παλέψουμε για να κρατήσουμε τον τόπο μας, που αργοπεθαίνει, ζωντανό.

 

Με τιμή του Δ.Σ. της ¨ Ε Λ Π Ι Δ Α Σ ¨

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις