Γεμάτη η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για το Παλαιοντολογικό Μηλιάς – Έντονη συζήτηση και προβληματισμοί
Με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον και πρωτοφανή συμμετοχή πολιτών, πραγματοποιήθηκε πολύωρη «Πανγρεβενιώτικη σύσκεψη» μετά την πρόσκληση του Δημάρχου Γρεβενών Κυριάκου Ταταρίδη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, το απόγευμα της Δευτέρας 7.7.2025, με επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα του Παλαιοντολογικού Πάρκου της Μηλιάς. Η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο, ενώ δεκάδες παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τη διαδικασία ακόμη και από τον διάδρομο, σε μια εικόνα που ανέδειξε την έντονη αγωνία της τοπικής κοινωνίας για τις τύχες του τόπου.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων και πολιτών κινήθηκαν σε κλίμα έντονου προβληματισμού αλλά και εποικοδομητικής ανησυχίας. Κοινός τόπος η ανάγκη για ουσιαστικό σχεδιασμό και στήριξη του Παλαιοντολογικού Πάρκου με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να αναδειχθεί και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή, με την κεντρική του δομή στην πόλη των Γρεβενών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναδείχθηκε η σημασία της δημόσιας διαβούλευσης, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα και με διαχρονικό όραμα. Το Παλαιοντολογικό της Μηλιάς δεν αποτελεί μόνο επιστημονικό ή τουριστικό κεφάλαιο, αλλά και σύμβολο ταυτότητας για την ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών.
Ο Δήμαρχος Γρεβενών έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα, αναπτυξιακού χαρακτήρα, σε διάλογο. Ακολουθώντας, ας μη το ξεχνάμε αυτό, το προεκλογικό του πρόγραμμα. «Πως θα αποτρέψουμε το σβήσιμο του τόπου;» ήταν το ερώτημά του. Μίλησε για σχεδιασμό Πάρκου Παλαιοντολογίας 3500 τ.μ., στο χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. «Ο τόπος χρειάζεται ένα σοκ για να πάρει μπρος», είπε χαρακτηριστικά.
Ακούστηκαν πολλά, σημαντικά που δίνουν αφορμές σκέψεων. Ότι μέχρι τώρα όλοι αποτύχαμε, ειδικά στο να κρατήσουμε τους νέους εδώ. Ότι πρέπει να ακολουθηθούν θεσμικές διαδικασίες. Ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο συγκεκριμένο ανάπτυξης, πλάνο με αυστηρό χρονικό ορίζοντα και δομημένους στόχους με την ανάλογη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχει στον ορίζοντα και η περίπτωση να χαθεί το Μουσείο από τα Γρεβενά, να βρεθεί αλλού, εκτός του Νομού. Πως πρέπει η Μηλιά να αποτελέσει κι αυτή λειτουργικό και απαραίτητο τμήμα του σχεδιαζόμενου Παλαιοντολογικού Πάρκου. Πως από την σύναξη αυτή δεν πρέπει να βγει κανείς κερδισμένος ή χαμένος. Να βγουν μόνο τα Γρεβενά κερδισμένα.
Η μεγάλη συμμετοχή, η αγωνία και η μαχητικότητα των παρευρισκόμενων ανέδειξαν ξεκάθαρα ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να περιμένει. Το (δημογραφικό) ρολόι πλέον δεν αστειεύεται. Ανάγκη τώρα, λοιπόν, για συντονισμένες ενέργειες, βούληση, προοπτική και δημιουργία έργου. Το στοίχημα για το αύριο του τόπου είναι ανοιχτό — και μας αφορά όλους.
Θεολογία Δ. Τσουκαλά
Εκδότρια ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
****
Εικόνα: Reconstruction by Remie Bakker of Mammut borsoni based on discoveries at Milia