11 C
Grevená
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και τύπων οικοτόπων

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α πραγματοποίησε με επιτυχία, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, ημερίδα στα Γρεβενά με στόχο την προβολή των αποτελεσμάτων της Πράξης: «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης, παρουσίασαν τις δράσεις της Πράξης και τα καινοτόμα μέτρα που υλοποιήθηκαν για την προστασία της άγριας πανίδας και την ελάττωση των συγκρούσεων ανθρώπου – ειδών άγριας πανίδας. Τα μέτρα αυτά αφορούν στη δημιουργία και πιλοτική τοποθέτηση σε οικισμούς του Εθνικού Πάρκου, ειδικών απροσπέλαστων από την αρκούδα κατασκευών εγκατάστασης κάδων απορριμμάτων, στη δημιουργία και λειτουργία Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και στη πιλοτική δημιουργία και λειτουργία Ομάδας απώθησης αρκούδων από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους (AntibearDogUnit) που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Επίσης, στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν:

  • από τον Δρ. Δημήτριο Χατζόπουλο, Κτηνίατρο της Ερευνητικής Ομάδας Οικολογίας Άγριας Πανίδας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα αποτελέσματα του έργου για την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Δικτύου Σκύλων Φύλαξης κοπαδιών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, σχετικά με την επιλογή καλών γεννητόρων, την καθοδήγηση των κτηνοτρόφων σχετικά με την αντιμετώπιση ασθενειών ή τραυματισμών και την ορθή κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • από τον κ. Αλέξανδρο Ντάκη,ΙχθυολόγοMSc, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την επιστημονική παρακολούθηση των ποτάμιων συστημάτων της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδουσε ότι αφορά τα είδη ιχθυοπανίδας, τις πιέσεις ή απειλές που αυτά υφίστανται καθώς και προτάσεις για την διαχείριση τους
  • από τον κ. Γεώργιο Κωνσταντινίδη, Ερευνητή – Πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, τα αποτελέσματα της μελέτης και καταγραφής της μυκοχλωρίδας του Εθνικού Πάρκου.

Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Συνοχής και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις