4.6 C
Grevená
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλίου

 

          Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας και με τη δέουσα επισημότητα τα Γρεβενά τίμησαν και φέτος τη μνήμη του προστάτη και Πολιούχου τους, Αγίου Αχιλλίου, το διήμερο 14 και 15 Μαΐου.

          Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη παραμονή της γιορτής, με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, να τελείται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας και όχι στον Ιερό Ναό που φέρει το όνομα του προστάτη Αγίου της πόλης, αφού ο άστατος καιρός δεν ήταν “σύμμαχος” και δεν “επέτρεψε” να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλης.

          Ωστόσο, η συμμετοχή των πιστών ήταν μαζική, κατακλύζοντας τον Μητροπολιτικό Ναό, ενώ το παρών έδωσαν οι τοπικές πολιτικές και πολιτειακές Αρχές, το σύνολο των ιερέων της Μητροπόλεως, σημαιοφόρα αγήματα των σχολείων, μέλη πολιτιστικών συλλόγων με τα λάβαρά τους, στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική Γρεβενών «Ορφέας».

          Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν ανήμερα της εορτής, όπου στις  7:00 το πρωί τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλειτούργιο στον Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και τη συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών

 

                   Ο Πολιούχος Άγιος Αχίλλιος

          Ο Άγιος Αχίλλιος γεννήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 3ου μ.Χ αιώνα στη Καπαδοκία της Μικράς Ασίας από  ευσεβείς γονείς και έζησε κατα την εποχή του Αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου (306-337μ.Χ).

          Αφού έτυχε ευσεβούς παιδείας, από Θείο ζήλο κινούμενος, επισκέφθηκε τους Άγιους Τόπους και στη συνέχεια τη Ρώμη, όπου τα λείψανα και οι τάφοι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου προσέλκυαν τους ευσεβείς χριστιανούς.

          Ασπάσθηκε το μοναχικό σχήμα και επιδόθηκε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου, περιερχόμενος διάφορες χώρες και αψηφώντας τους κινδύνους και τις κακουχίες. Η Θεοφιλής δράση του και τα πολλἀ πνευματικά  χαρίσματα με τα οποία ήταν προικισμένος, τον ανέδειξαν σε Επίσκοπο Λαρίσης (σσ. είναι και Πολιούχος της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας).

          Ο Άγιος Αχίλλιος έλαβε μέρος στη Α´ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία και συντέλεσε τα μέγιστα στη καταδίκη του Αρείου.

          Αφού επἐστρεψε στη Λάρισα, επιδόθηκε με ζήλο στη στερέωση της Ορθοδόξου Πίστεως του ποιμνίου του, ενώ, με τη στήριξη του αυτοκράτορα, κατόρθωσε να καταστρέψει τους ειδωλολατρικούς ναούς και να ιδρύσει στη θέση τους Χριστιανικούς.

 

Γραφείο τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

 

 

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις