16.6 C
Grevená
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΕΝΤΡΟ – ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΙΟΝΙΑ

Η δράση “Αν ήμουν δέντρο” υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά, στο πέτρινο καλοδιατηρημένο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Πριόνια.Οι στόχοι της δράσης ήταν να συγκεντρωθούν πολύτιμες πληροφορίες για τα δέντρα, να αναδειχθεί η αξία και η σημασία τους για το περιβάλλον, και να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες ότι τα δέντρα, ως ζωντανοί οργανισμοί, έχουν λειτουργίες και ανάγκες παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπου.

Στη δροσερή αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου, που πλέον λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και χώρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, η βιβλιοθηκονόμος Θεολογία Ταρλατζή μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου του χωριού, Παναγιώτα Στάθη, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα παιδιά που έφτασαν γεμάτα χαρά.

Η εμψυχώτρια ξεκίνησε τη δράση διαβάζοντας στα παιδιά τρία υπέροχα αποσπάσματα: “Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου” της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, “Παιδί της φύσης: Ένα ταξίδι στον κόσμο γύρω μας” του DaraMcAnulty, και “Δέντρα” του Socha – WojciechGrajkowski.

Τα παιδιά άκουσαν με μεγάλη προσοχή τα τρία αποσπάσματα και εντυπωσιάστηκαν από τις υπέροχες περιγραφές των δέντρων που προσέφεραν οι συγγραφείς. Στη συνέχεια, μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και σκέψεις για τα δέντρα, περιγράφοντας πώς τα βλέπουν και τι σημαίνουν για αυτά.

Αναλύσαμε την αξία των δέντρων για το περιβάλλον και τη ζωή μας και δόθηκαν κάρτες με πληροφορίες για το θέμα. Κάθε παιδί διάβασε την κάρτα του και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου ακούστηκαν πολλές απόψεις, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις όλων.

Έπειτα, παρατηρήσαμε έναν πραγματικό κορμό δέντρου, μετρώντας τους δακτυλίους του για να κατανοήσουμε την ηλικία του. Αυτή η εμπειρία ενέπνευσε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τους δικούς τους “δακτυλίους” σε ένα στρογγυλό άσπρο χαρτόνι, με τον κάθε δακτύλιο να αντιστοιχεί σε ένα χρόνο της ζωής τους. Στο κέντρο του χαρτονιού άφησαν το αποτύπωμα από το δάχτυλό τους και στους κύκλους έγραψαν σημαντικά γεγονότα που θυμούνται. Ακολούθησε η ζωγραφική ενός αγαπημένου τους δέντρου, που μετατράπηκε σε ένα όμορφο κάδρο, με δέντρα ρεαλιστικά αλλά και φανταστικά, τα οποία είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την αγάπη που προσφέρουν στον κόσμο.

Στο τέλος, παίξαμε ένα παιχνίδι με ένα χάρτινο ζάρι, που σε κάθε πλευρά του είχε ανολοκλήρωτες φράσεις για τα δέντρα. Τα παιδιά διάβαζαν τις φράσεις και με ενθουσιασμό και τις συμπλήρωνανμε ταχύτητα, δείχνοντας ότι κατανόησαν όσα είχαν ακούσει. Ολοκληρώσαμε τη δράση με ένα παιχνίδι ρόλων, όπου τα παιδιά ανέδειξαν τις ομοιότητες μεταξύ δέντρων και ανθρώπων, δραματοποιώντας πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η εκδήλωση έκλεισε με μια μεγάλη αγκαλιά, εκφράζοντας τα όμορφα συναισθήματα που βιώσαμε όλοι μαζί.

Τα παιδιά πέρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό τους, απόλαυσαν και την ποικιλόμορφη δράση, γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό. Έπαιξαν, διάβασαν, άκουσαν, δημιούργησαν, συνεργάστηκαν και πρόσθεσαν ακόμα μια αξέχαστη εμπειρία στις όμορφες αναμνήσεις τους, χάρη στη βιβλιοθήκη.

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την όμορφη παρέα τους, για τη δίψα που έχουν για μάθηση και την απίστευτη χαρά και ενέργεια που μας χάρισαν.

Επίσης, ευχαριστούμε ολόψυχα την Παναγιώτα Στάθη για την υπέροχη φιλοξενία και την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Υλοποίηση δράσης Θεολογία Ταρλατζή

Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Χρήστος Λέτσιος.

 

#ΚΕ2024και#forEBEr

Πρόσφατες δημοσιεύσεις