11.1 C
Grevená
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Όσα είδαμε, συζητήσαμε και ακούσαμε στο 7ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη

της Άννας Μαμάτσιου

 

Το τριήμερο 3 με 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη για 7η συνεχόμενη χρονιά το γνωστό πια και κάθε χρόνο πολυαναμενόμενο Συμπόσιο Λογοτεχνίας, που διοργανώνει το περιοδικό λόγου και τέχνης Παρέμβαση. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε φέτος, όπως και παλιότερα, στον ευρύχωρο και ταιριαστό στο κλίμα της συνάντησης χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Με αφορμή το Συμπόσιο συναντηθήκαμε ξανά με παλιούς γνώριμους, πιστούς φίλους της Παρέμβασης και συμμετέχοντες διαχρονικά του Συμποσίου, αλλά είχαμε και την ευκαιρία να συναντήσουμε από κοντά ανθρώπους της τέχνης και του λόγου που μέχρι τώρα μόνο ονομαστικά γνωρίζαμε. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενότητας «στο εργαστήρι του συγγραφέα» έξι σημαντικές προσωπικότητες της γραφής και της τέχνης παρουσιάστηκαν στο κοινό μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων, οι οποίες τροφοδότησαν και περαιτέρω συζητήσεις πολιτιστικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Μέσα από αυτή τη σειρά συνεντεύξεων, λοιπόν, κρυφοκοιτάξαμε στο εργαστήρι του του Κώστα Ακρίβου, της Γεωργίας Τριανταφυλλίδου, της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου, του Γιάννη Στεφανάκι, του Θανάση Μαρκόπουλου και του Πάνου Σταθόγιαννη.

Μέσα από μία ποικιλία θεματικών εισηγήσεων ακούσαμε μεταξύ άλλων για ειδικές αρχαιολογικές μελέτες, για την τέχνη της φωτογραφίας, την ιστορία και τη δράση της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, αλλά και την μυθιστορηματική γραφή, σύγχρονη και αρχαία. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, η οποία πλαισιώθηκε από εισηγήσεις, αναθηματικό βίντεο αλλά και απαγγελία μετά μουσικής.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του φετινού Συμποσίου, που του προσέδωσε ένα διαφοροποιητικό στοιχείο από κάθε προηγούμενο, ήταν η αυτοπροσώπως παρουσίαση ποιητικών και πεζογραφικών έργων μαθητών και μαθητριών των σχολείων της πόλης, συνοδευόμενων από τους καθηγητές που φρόντισαν να «σπείρουν» αυτό το ερέθισμα.

Η λήξη της κάθε μέρας σηματοδοτήθηκε από μουσικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιό τους ακούσαμε κομμάτια κλασσικής, αλλά και σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Συμπόσιο Λογοτεχνίας ήταν αφιερωμένο ξεχωριστά σε κάποιον συγγραφέα. Φέτος τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, για το έργο του οποίου αφιερώθηκε το τελευταίο τμήμα εισηγήσεων του τριημέρου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις