19.6 C
Grevená
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

“Στις μυλόπετρες του χρόνου”

Όταν η οικογενειακή ιστορία γίνεται λογοτεχνία…

Από την πολύ ωραία εκδήλωση για την παρουσίαση του Βιβλίου του Αγαθοκλή Αζέλη που οργάνωσε ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Ασυναγώνιστον και τις Εκδόσεις Μεταίχμιο στο Φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών. Οι λίγοι αλλά εκλεκτοί συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους απόλαυσαν τον ποιοτικό λόγο και την εμπεριστατωμένη ανάλυση των έγκριτων παρουσιαστών και του συγγραφέα και στο τέλος τα όμορφα δημοτικά τραγούδια από τη Μηλιά Μετσόβου, το χωριό καταγωγής του. Όλες οι εισηγήσεις θα δημοσιευτούν και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου grevenaculture.gr και αξίζει τον κόπο να διαβαστούν.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε εγκάρδια τη Φανή Μπαλαμώτη, φιλόλογο στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων που μας συγκίνησε με τη βαθιά προσέγγιση των θεμάτων και των νοημάτων του βιβλίου, τον δικό μας συγγραφέα Αντώνη Παπαβασιλείου που με τον δικό του ιδιότυπο και ποιητικό τρόπο ανέδειξε τη ξεχωριστή αξία του βιβλίου και βεβαίως τον φίλο, συνάδελφο και συγχωριανό Αγαθοκλή Αζέλη ο οποίος στη σύντομη, αλλά πολύ μεστή τοποθέτηση τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο για δύο λόγους: ως πατέρας για να μάθουν οι κόρες του την ιστορία των τριων προηγούμενων γενεών, αλλά και ως δάσκαλος για να μάθουν οι μαθητές ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια που σήμερα είναι πολλά, δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας αλλά να χαλυβδώνουν τη βούλησή τους και με εργατικότητα, εντιμότητα και αξιοπρέπεια να πετυχαίνουν του στόχους, όπως οι πρόγονοί τους. Το βιβλίο πωλείται σε πολύ προσιτή τιμή από το βιβλιοπωλείο Ασυναγώνιστον.

Να ευχαριστήσουμε τέλος του λαϊκούς μουσικούς Γιάννη Κασιάρα, Πέτρο Σβώλο και Δημήτρη Γκαμπράνη που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση.

 

Το ευχαριστήριο του συγγραφέα

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το συγκινητικό βίωμα της παρουσίασης του τελευταίου μου βιβλίου στην φιλόξενη πόλη των Γρεβενών. Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω! Από τους εκλεκτούς διοργανωτές (αναρωτιόμαστε άραγε πόσοι άνθρωποι κοπιάζουν για μια τέτοια εκδήλωση;): τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Γρεβενών και την ψυχή του, τον εκλεκτό φίλο, γείτονα και συγχωριανό Στέργιο Πουρνάρα, εμπνευσμένο φιλόλογο, μουσικό και συγγραφέα, φωτεινό πρότυπο για τους νεότερους; Τον διακεκριμένο λόγιο συγγραφέα με την ιδιαίτερη ενσυναισθητική γραφή Αντώνη Παπαβασιλείου, ο οποίος μετεμφύτευσε στην πόλη του την ατμόσφαιρα της πνευματικής Εσπερίας; Την πνευματική αδελφή Φανή Μπαλαμώτη, συνοδοιπόρο σε πολλές διαδρομές, η οποία ταξίδεψε από τα Τρίκαλα για να μιλήσει για το βιβλίο μου; Τους αυθεντικούς ντόπιους μουσικούς; Το εμβληματικό βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΝ»; Τις ιδιαιτέρως υποστηρικτικές εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με τις οποίες με συνδέει υπερεικοσαετής συνεργασία; Το υποστηρικτικό κοινό; Την εγκάρδια φιλοξενία;

Μερικές φορές, υπό το βάρος απογοητευτικών βιωμάτων, αναρωτιέμαι μήπως όσοι ασχολούμαστε με την λογιοσύνη στην Ελλάδα υδροφορούμε στον πίθο των Δαναΐδων ματαιοπονώντας. Κι έρχονται μετά ευγενείς μορφές σαν τους προαναφερθέντες κι αντιστρέφουν το ρεύμα μέσα μου. Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, υπάρχει προοπτική.

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις