7.6 C
Grevená
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Σκληρή “Περιφερειακή” κόντρα για την ΑΝΚΟ

“ΕΛΠΙΔΑ”- Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Η συγκάλυψη έγινε πλέον αποκάλυψη!

Σκηνές από αυτό που θα δούμε κατά την προεκλογική περίοδο παρακολουθήσαμε το βράδυ της Παρασκευής (1/9) στη συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας.

Οι κύριοι Κασαπίδης και Αμανατίδης που επί τέσσερα χρόνια αλληλοσυγχαίρονταν   και αλληλοϋποστηρίζονταν για το «σημαντικό τους έργο», την πρώτη κιόλας μέρα της προεκλογικής περιόδου «ανακάλυψαν» λάθη, αστοχίες, σοβαρές παραλείψεις και κακοδιαχείριση ο ένας για τον άλλο, εκτοξεύοντας πολλές και διάφορες αλληλοκατηγορίες. Η συγκάλυψη έγινε πλέον αποκάλυψη!

Τραγικοί, δυστυχώς, και οι δύο. Ο προγραμματικός λόγος, οι θέσεις και οι προτάσεις χάθηκαν μπροστά στην ανάγκη να αποδείξουν ποιος είναι χειρότερος από τον άλλο. Κατέβασαν, έτσι, πάρα πολύ τον πήχη και κατάφεραν να περάσουν από κάτω.

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από κανέναν τους. Η πρεμούρα τους για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους συμφέροντος και όλων των άλλων συμφερόντων που εκπροσωπούν, μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα πιο κάτω.

Ο εμφύλιος μόλις ξεκίνησε και απ’ ό,τι φάνηκε θα δούμε και άλλα παρόμοια επεισόδια καθώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και το μόνο για το οποίο καίγονται οι κ. Κασαπίδης και Αμανατίδης είναι να πετύχουν το σκοπό τους. Ένα σκοπό όμως που σε καμιά περίπτωση δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, που δεν έχουν ανάγκη από διχασμούς αλλά από συγκλίσεις, συνθέσεις, ένωση των δυνάμεων, σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Στη Δυτική Μακεδονία αξίζει ένα πολύ καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον όπου θα βρίσκουν τόπο και χώρο τα παιδιά μας για να ξεδιπλώσουν τα όνειρα τους. Κι αυτό το μέλλον θα το κερδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

***

Γιώργος Αμανατίδης:

«Μια οφειλόμενη απάντηση αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ΑΝΚΟ»

Σε συνέχεια των όσων ανυπόστατων, σκοπίμως  ή από άγνοια, διατυπώθηκαν από τον κ. Γιώργο Κασαπίδη σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι ΤΟP Channel, για θέματα που αφορούν στα οικονομικά στοιχεία της ΑΝΚΟ για τα προηγούμενα χρόνια και για τα οποία δεν μας δόθηκε επαρκής χρόνος για απάντηση λόγω του παραληρηματικού λόγου του, αποκαθιστούμε την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τα πραγματικά και δημοσιευμένα κατά το νόμο στοιχεία:

 1. Από την ίδρυση της ΑΝΚΟ
  (έτος 1985) όλες οι χρήσεις ήταν κερδοφόρες μέχρι και τη χρήση του 2019, (έτος  αποχώρησής μου προκειμένου να συμμετέχω στις εθνικές εκλογές), με εξαίρεση το  2018.

Αξιοσημείωτο λοιπόν είναι ότι, επί 32 συνεχή χρόνια παρουσίαζε θετικούς ισολογισμούς.

 • Το 2018 η εταιρεία δημιούργησε,  ως όφειλε βάσει νόμου, προβλέψεις  άνω του 1,0 εκατομμυρίου € από ανείσπρακτες απαιτήσεις πελατών (κατά κύριο λόγο οφειλόμενες σε δράσεις τεχνικής υποστήριξης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης), κάτι που αιτιολογεί τις ζημίες του συγκεκριμένου έτους. Οι προβλέψεις αυτές εισπράχτηκαν σταδιακά τα επόμενα χρόνια και συνέβαλαν στο να προκύψουν θετικά αποτελέσματα χρήσης για τις επόμενες χρήσεις, που διαφορετικά θα ήταν αρνητικές.

Άλλος ένας παράγοντας ήταν η μειωμένη εισροή πόρων στην περιοχή, το 2018, για τη χρηματοδότηση δράσεων υπέρ των Ο.Τ.Α. που αποτελεί και το βασικό αντικείμενο εργασιών της ΑΝΚΟ.

 • Παρά τη βοήθεια που είχαν οι επόμενες χρήσεις από την αναστροφή των προβλέψεων που προαναφέρθηκαν, το έτος 2020 η ΑΝΚΟ εμφανίζει ζημίες άνω των 500.000 €, χρήση στην οποία δεν είχα καμιά θέση ευθύνης αν και όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, υπήρξε σημαντική βοήθεια από την έναρξη εισροής των ανείσπρακτων εσόδων βάσει προβλέψεων του έτους 2018.

Συμπερασματικά, αν δεν υπήρχε η βοήθεια των ανείσπρακτων εσόδων που είχαν προβλεφθεί το έτος 2018, η ΑΝΚΟ προφανώς θα είχε ζημιογόνες και τις επόμενες χρήσεις υπό την ενεργή διοίκηση του κ. Κασαπίδη.

Επισημαίνουμε ότι, όταν διαβάζουμε τα οικονομικά στοιχεία μιας επιχείρησης το αποτέλεσμα της ετήσιας χρήσης αποτυπώνεται στην εγγραφή «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ» και όχι στα Αποτελέσματα Εκμετάλλευσης.

Επιπρόσθετα, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει σημαντικά θέματα και την επίδραση της δεκαετούς οικονομικής κρίσης (2009 έως 2019)  στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας και της περιοχής μας, επομένως και στη λειτουργία της ΑΝΚΟ που δεν περιβάλλεται από μια γυάλα προστασίας έναντι κάθε αρνητικής επίπτωσης στη χώρα.

Ο κ. Κασαπίδης θα έπρεπε να γνωρίζει, ως Πρόεδρος και της ΑΝΚΟ, ότι η παρουσίαση ζημιών σε τρεις συνεχόμενες διαχειριστικές χρήσεις οδηγούν στη λύση της εταιρείας βάσει νόμου. Αυτό και μόνο διαψεύδει τα όσα ανέφερε σε μια προσπάθεια παρουσίασης στρεβλής εικόνας.

Επιπροσθέτως επισημαίνεται:

 1. Η εταιρεία λόγω της πολύχρονης χρηστής διαχείρισης δημιούργησε μεγάλα αποθεματικά κεφάλαια προκειμένου να ανταπεξέλθει τόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης όπως και μετά την αποχώρησή μου.
 2. Την ίδια δύσκολη περίοδο, η ΑΝΚΟ συνέχισε να παράγει σημαντικό και χρήσιμο έργο ως όφειλε (πολλά από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που ακόμη και σήμερα υλοποιούνται προωθήθηκαν με τη συμβολή της), ανοίγοντας δρόμους προς όφελος της ανάπτυξης, με ισορροπημένη διαχείριση, συνδυάζοντας ρευστότητα, αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών προς όλους τους φορείς και συνέχιση της βιωσιμότητάς της χωρίς να μειώσει το προσωπικό της!

Είμαστε υπερήφανοι όλοι όσοι συμβάλαμε σε αυτό, στελεχιακό δυναμικό και Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί συνυπήρξε παραγωγικά με τους φορείς και υποστηρικτικά κυρίως στους Δήμους παρέχοντας διαρκή επιστημονική υποστήριξη ως ενεργή εταιρεία της αυτοδιοίκησης.

Άλλωστε, μέσω της προσφοράς και της εξωστρέφειας αναδείχτηκε  στα προηγούμενα χρόνια ως η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη Αναπτυξιακή Εταιρεία της χώρας ενώ η εμπειρία της έγινε οδηγός για άλλες περιοχές.

 • Μέχρι την αποχώρηση μου ως Βουλευτής, η ΑΝΚΟ Α.Ε.
  • δεν όφειλε ποσά σε κανένα προμηθευτή,
  • δεν είχε σε εξέλιξη κανέναν δανεισμό,
  • είχε καλή συνεργασία με όλους τους εταίρους και όχι μόνο,
  • ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της καταβάλλοντας φόρους  και ασφαλιστικές εισφορές,
  • είχε υψηλού επιπέδου εργαζόμενους με σημαντική εγκατεστημένη γνώση, χρήσιμη για την πρόοδο της περιοχής μας.

Και αναρωτιέται κάθε καλόπιστος ακροατής ή αναγνώστης αν, η ατυχής κρίση του κ. Κασαπίδη για τα οικονομικά στοιχεία της ΑΝΚΟ, χωρίς να μπορεί να τα εξηγήσει, ήταν αποτέλεσμα της κατηφόρας του ή της εγωκεντρικής  αντίληψής του ότι η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας είναι προνόμιο μόνο του ιδίου και των συνεργατών του.

Οι πολίτες κρίνουν κι εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε την αξία που έχουν και όχι να τους υποτιμάμε. Έχουν  άλλωστε κρίση και μνήμη.

Δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου χωρίς ακραίους λεκτικούς ακροβατισμούς που αγγίζουν τα όρια του αξιόποινου, προσβάλλουν την τιμή και την  υπόληψή μας  και του οποίους καταδικάζουμε.

Διότι για εμάς ο τόπος μας είναι πάνω από όλα.

Γιώργος Αμανατίδης

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

«Συμμαχία για την Ανάπτυξη»

***

Απάντηση Γ. Κασαπίδη στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» για την ΑΝΚΟ

Αυτό προκύπτει από δημοσιευμένα στοιχεία του ισολογισμού της Εταιρείας (βλ. Πίνακα), που διανέμονται κάθε χρόνο σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. που υπήρξε για χρόνια και ο ίδιος.

Η διαφορά εσόδων και εξόδων από το 2016 έως το 2019  είναι με ζημίες, χωρίς να υπάρχει πανδημία που επηρέασε αρνητικά τα μεγέθη αυτά όχι μόνο της ΑΝΚΟ  αλλά και όλης της χώρας τις επόμενες δύο χρονιές.

Η σταθερή προσπάθεια μας, βελτίωσε και εξυγίανε τα μεγέθη αυτά και στην ΑΝ.ΚΟ, όπως φαίνεται για το 2022 και ακόμα καλύτερο το 2023 που κλείνει σύντομα.

Αδιανόητη ανευθυνότητα ή κάτι άλλο; Να δηλώνει δημοσίως ο «τεχνοκράτης» κ. Αμανατίδης, πρώην Γενικός Διευθυντής άγνοια των βασικών αυτών Οικονομικών μεγεθών της εταιρείας που διοικούσε για πολλά χρόνια!!

Όλα τα άλλα φθηνές δικαιολογίες για να καλύψουν τα αδικαιολόγητα…

Όπως λέει και ο Κωστής Παλαμάς:

Πες τα, και ακέρια και γυμνά· δε φτάνει

να λάμπ’ η αλήθεια· πρέπει και να σφάζει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις