21.6 C
Grevená
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Robert J. Oppenheimer;

Με αφορμή το “αριστούργημα” του Christopher Nolan, το οποίο έβγαλε ξανά στην επικαιρότητα τον Αμερικανό επιστήμονα και θεωρητικό φυσικό Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που δημιούργησε την ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάμε να δούμε λοιπόν ποιος ήταν πραγματικά ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας.

Ο Julius Robert Oppenheimer ήταν ένας διάσημος επιστήμονας και θεωρητικός φυσικός που γεννήθηκε το 1904 στη Νέα Υόρκη και πέθανε το 1967 στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ. Κατέστη υπεύθυνος για την έρευνα, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προερχόταν από μια οικογένεια με γερμανικές ρίζες και είχε πολυποίκιλη εκπαίδευση στον τομέα της φυσικής, χημείας και φιλοσοφίας. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη φυσική στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου δίδασκε φυσική σε διάφορα πανεπιστήμια. Το 1940 παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά.

Τι ήταν το Manhattan Project;

ΟΙ ΗΠΑ γνωρίζοντας ότι οι Ναζί μπορούσαν να αναπτύξουν πανίσχυρα όπλα δημιούργησαν το Manhattan Project το 1941. Τον Ιούνιο του 1942, ο Οppenheimer διορίστηκε διευθυντής του προγράμματος. Η προκαταρκτική έρευνα μπορεί να γινόταν στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και στο Όουκ Ριτζ στο Tennessee, αλλά ο Oppenheimer ίδρυσε έναν νέο ερευνητικό σταθμό στο Los Alamos του New Mexico. Την τοποθεσία αυτή την γνώριζε γιατί εκεί είχε περάσει αρκετά από τα μαθητικά του χρόνια. Η ανάπτυξη της ατομικής βόμβας ήταν μέρος του Manhattan Project ή του «Project Y». Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στόχευε στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου πριν το κάνουν οι Γερμανοί.

Η δημιουργία της ατομικής βόμβας

Οι συντονισμένες προσπάθειες στο Los Alamos κορυφώθηκαν στις 16 Ιουλίου του 1945 με την πρώτη δοκιμή στο Alamogordo αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Η δοκιμή, με το κωδικό όνομα «Τριάδα» έγινε στις 16 Ιουλίου και εξερράγη με μια ισχύ ισοδύναμη 18.000 τόνων TNT και στην συνέχεια ακολούθησε η πρώτη ατομική βόμβα. Με το παρατσούκλι «Little Boy», έπεσε στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ από το βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay, στις 6 Αυγούστου 1945. Η δεύτερη ατομική βόμβα, με το παρατσούκλι «Fat Man», έπεσε στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι από ένα άλλο βομβαρδιστικό B-29, το Bockscar, δύο μέρες μετά.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη το 1965, ενθυμούμενος αυτές τις στιγμές είπε: «Μέσα στο μυαλό μου κυριάρχησε ένας στίχος, μια γραμμή από το «Μπαγκαβάτ Γκίτα»: «Έγινα ο θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων».

 

Διογένης Παπαβασιλείου

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις