20.6 C
Grevená
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝOTHTEΣ

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών | ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝOTHTES (WALC) | Εναρκτήρια δράση, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024.                        

Το Περιπατητικές Τέχνες και Τοπικές Κοινότητες, Walking Arts & Local Communities (WALC) είναι ένα έργο καλλιτεχνικής συνεργασίας, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Creative Europe. Η έναρξή του πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 και θα υλοποιηθεί σε τέσσερα χρόνια, έως το 2027.

 

Με επτά εταίρους από πέντε χώρες, το WALC ιδρύει ένα Διεθνές Κέντρο Καλλιτεχνικής Έρευνας και Πρακτικής των Περιπατητικών Τεχνών, στην Πρέσπα, Ελλάδα, στα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, και θέτει ένα νέο μοντέλο για καλλιτέχνες και οργανισμούς με πρακτικές που βασίζονται στην κοινότητα προς όφελος των αγροτικών και φυσικών περιοχών όλων των εταίρων. Το WALC βασίζεται στην προηγούμενη δουλειά εκατοντάδων καλλιτεχνών και ερευνητών σε ένα κοινό δίκτυο που ασκεί τις Περιπατητικές Τέχνες (Walking Arts) ως συνεργατικό μέσο, που συμπεριλαμβάνει τους κατοίκους, αλληλεπιδρά με ντόπιους ακτιβιστές και εργαζόμενους, νέους καλλιτέχνες και επιμελητές, και είναι ανοιχτό για το διεθνές κοινό.

Οι εταίροι είναι: Visual March to Prespes, University of Western Macedonia (Leader, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, UOWM, Greece), walk · listen · create (WLC, Belgium), WalkLab2.PT at the University of Minho (UMINHO, Universitade do Minho, Portugal), Πολιτιστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο  Nau Côclea. (Centre de Creació Contemporània Nau Côclea, Καταλονία, Ισπανία), Association Temps Reel (Gigacircus, Γαλλία), Action Synergy SA (AS, Ελλάδα), School of Gaasbeek (De School van Gaasbeek, SvG, Βέλγιο).

Χάρη στην ευρωπαϊκή υποστήριξη, το WALC θα πραγματοποιήσει δύο διεθνείς συναντήσεις Περιπατητικών Τεχνών στο φυσικό καταφύγιο της Πρέσπας (2025 και 2027) και θα διοργανώσει εκδηλώσεις και δέκα residencies από τους επτά εταίρους της σύμπραξης, κυρίως σε φυσικές και αγροτικές περιοχές των χωρών τους (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία). Το WALC συμπληρώνεται με δραστηριότητες σε άλλες χώρες, μετά από ανοιχτή πρόσκληση. Το WALC θα ολοκληρωθεί το 2027 με δύο εκθέσεις σε μουσεία της Ελλάδας και του Βελγίου.

Οι δράσεις με φυσική παρουσία συνδυάζονται με οριζόντιες διαδικτυακές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούν εκπαίδευση, συναντήσεις, ομιλίες, εργαστήρια και συλλογικές καλλιτεχνικές διαδικασίες, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που συγκεντρώνει όλους τους συνεργάτες, καθώς και τους καλλιτέχνες, το κοινό και τις κοινότητες. Η τετραετής διαδικασία υποστηρίζεται από ψηφιακή και διαδικτυακή πλατφόρμα και ψηφιακό αρχείο/βάση δεδομένων για πεζοπορικές τέχνες.

Το WALC θέτει ένα καινοτόμο μοντέλο διευρωπαϊκής συνεργασίας, για πρακτικές που βασίζονται στην κοινότητα, βασισμένο στις περιπατητικές τέχνες και την ανάδειξη νέων χώρων τέχνης, πέρα από την καθιερωμένη αγορά τέχνης, μέσα από πειραματισμούς και νέα καλλιτεχνικά δίκτυα, και ως πρόσφορο έδαφος για σύγχρονους και αναδυόμενους καλλιτεχνικούς κλάδους. Ικανοποιεί την ανάγκη για πρακτικές τέχνης που βασίζονται στην κοινότητα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο έναν από τους κύριους σκοπούς της τέχνης. ανανεώνοντας τη σχέση της τέχνης με την κοινωνία, πιο αναγκαία από ποτέ στον σημερινό μας κόσμο.

To WALC είναι η μεγαλύτερη δράση που έγινε ποτέ στις περιπατητικές τέχνες. Μάθετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη συμμετοχή σας·  λαμβάνοντας μέρος στην Εναρκτήρια δράση Walking Arts & Local Communities online Café στις 8 μ.μ. CET, 9μμ ώρα Ελλάδος, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου – τα εισιτήρια είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται κράτηση: https://walklistencreate.org/walkingevent/walking-arts-and-local-communities/

 

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις