7.6 C
Grevená
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Ο Ταξιάρχης Γρεβενών στους Αρχαιολογικούς Διαλόγους

24. Γενική συνεδρία
24.8 Τόποι κρυμμένοι στην Ομίχλη: Η περίπτωση ενός κεντρικού Νεολιθικού -Πρωτοελλαδικού οικισμού στον Ταξιάρχη Γρεβενών
Σωτήρης Ραπτόπουλος, τμηματάρχης Π. & Κ. Αρχαιοτήτων, ΕΦ.Α. Γρεβενών, Θεόδωρος Κλωνάρας, ιστορικός, συγγραφέας & Δημήτριος Τσακστάρας, θεολόγος, συγγραφέας

Ο τρόπος με τον οποίον το τοπίο των Προϊστορικών εγκαταστάσεων στον Μέσο Ρου του Αλιάκμονα νοηματοδοτείται από την εύρεση ενός κεντρικού οικισμού αναφοράς, είναι το αντικείμενο της ανακοίνωσης αυτής.
Καθώς δεν πρόκειται για μία ανεσκαμμένη θέση, και στηριζόμαστε μόνον σε επιφανειακά ευρήματα, η ανάπτυξή μας αποτελεί, κατ’ ουσίαν, ένα οδοιπορικό στις παλαιότερες έρευνες, που έλαβαν χώρα στις γειτονικές θέσεις των νομών Κοζάνης, κυρίως, αλλά και των Γρεβενών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρατίθενται, και επικεντρώνουν στην υπόθεση ύπαρξης ενός «οικισμού αναφοράς» για μία ομάδα θέσεων, βρίσκονται στην σφαίρα της Ασαφούς Λογικής (‘‘Fuzzy Logic’’), η οποία επιστρατεύεται σε μία προσπάθεια να ανακαλυφθούν τα «εναλλακτικά σενάρια» χωρίς να παραλειφθεί η παράθεση των ευρημάτων, από την παλαιότερη βιβλιογραφική έρευνα και την σύγχρονη επιφανειακή έρευνα.

Αυτή ήταν περίληψη της Ανακοίνωσης του Σωτήρη Ραπτόπουλου, τμηματάρχη Π. & Κ. Αρχαιοτήτων, ΕΦ.Α. Γρεβενών, όπως περιλήφθηκε στην 102η σελίδα του τόμου του Προγράμματος του Συνεδρίου “Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2024”, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη. Είχα τη χαρά και την τιμή μαζί με το Δημήτρη Τσακστάρα, Θεολόγο,συγγραφέα να συμβάλλουμε με τις πενιχρές μας δυνάμεις στην αρχαιολογική έρευνα και στην ολοκλήρωση της Εισήγησης του κ. Σωτήρη Ραπτόπουλου. Η εισήγηση – που ήταν πιο αναλυτική εννοείται-πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 16 Ιουνίου 2024 στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σήμερα που καταλάγιασαν μέσα μου οι σκέψεις, γράφω αυτό το κείμενο για να μοιραστώ κάποιες από αυτές. Η πρώτη και πιο έντονη είναι ότι χθες έφυγα από το αμφιθέατρο λίγο πιο σοφός, αφού πέρα από τις εισηγήσεις, που παρακολούθησα, είχα τη δυνατότητα να συμμετέχω και στο διάλογο που ακολούθησε τις εισηγήσεις. Αυτό μου προκάλεσε αντικρουόμενα συναισθήματα. Χαρά που άκουσα αξιόλογους επιστήμονες και λύπη που στα Γρεβενά δεν λαμβάνουν χώρα τέτοιες δραστηριότητες. Η δεύτερη είναι ότι για ακόμη μία φορά η γη των Γρεβενών, του Ταξιάρχη, μας αποκάλυψε άλλη μία έκπληξη, ίσως έναν σημαντικό Προϊστορικό οικισμό -μένει η ανασκαφή για να δείξει το εύρος του. Η τρίτη είναι ότι για άλλη μία φορά θα χρειαστεί να περιμένουμε πολλά χρόνια για να δούμε μία ανασκαφή να πραγματοποιείται στον Ταξιάρχη. Η τέταρτη σκέψη είναι ότι στην εποχή μας ο τουρισμός έχει πολλές εκφάνσεις. Μία από αυτές είναι και ο Συνεδριακός Τουρισμός, ο οποίος – κατά την άποψή μου – προσφέρει και τα περισσότερα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Ο τόπος μας έχει εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες με τις απαραίτητες αίθουσες, όπου μπορούν να λάβουν χώρα και τα πιο απαιτητικά συνέδρια. Δεν γνωρίζω τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί ο Συνεδριακός Τουρισμός αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν οι υποδομές…
Το μόνο που δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι δεν ξέρω αν αυτά ήταν καθαρά δικές μου σκέψεις ή έβαλε το χεράκι του και ο Μορφέας…
Καληνύχτα σας!

Κλωνάρας Θεόδωρος

Πρόσφατες δημοσιεύσεις