25.6 C
Grevená
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη από τις 8 ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2024  

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις προκηρύξεις Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024και ώρα 17:00 – 20:00 από  τη  Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 (ΔΑ ΕΣΠΑ-ΔΑΜ) σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Ανοίγοντας τις εργασίες ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε «Επιλέξαμε να έρθουμε στην Θεσσαλονίκη γιατί η Δυτική Μακεδονία προχωρά και θέλουμε μέσα από αυτές τις δράσεις να ενημερωθεί το επιχειρηματικό κοινό για τους όρους των προσκλήσεων Επιχειρηματικότητας και των χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΑΜ. Το 2024 είναι κρίσιμη χρονιά για τους στόχους που έχουμε θέσει με βασική προτεραιότητα, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο των επηρεαζόμενων περιοχών, να υπάρξουν αναπτυξιακές ευκαιρίες και πάνω από όλα να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε πως: «Είναι αναμφίβολα πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αυτός ο κύκλος ενημερώσεων, όχι μόνο στις περιοχές που λαμβάνει χώρα η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση αλλά και πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα οικονομικά εργαλεία τα οποία πρέπει να φτάσουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους σε Ελλάδα και Εξωτερικό, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον και να κάνουμε γνωστές τις διαστάσεις αυτών των προγραμμάτων».

Ο κ. Διαμαντίδης από την πλευρά του τόνισε πως: «Η δημιουργία στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών είναι προτεραιότητά μας και ο ΣΕΒΕ στηρίζει θερμά τις δράσεις του σχεδίου του Προγράμματος ΔΑΜ. Είναι σημαντικό, όχι μόνο να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και να οδηγήσουμε τις επιχειρήσεις στην παραγωγή προϊόντων, αλλά να τις οδηγήσουμε στην εξωστρέφεια».

Στη συνέχεια ο κ. Βλαχογιάννης αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Χρειάζεται ενεργοποίηση πολλών παραγόντων για να αποκατασταθεί μια αναπτυξιακή πορεία. Το έργο που αναλαμβάνει η Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ είναι εξαιρετικά κρίσιμο με το επιμελητήριό μας να είναι έτοιμο να συνδράμει προς όφελος της επιτυχίας του Προγράμματος».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων, την οποία ακολούθησε σχετική συζήτηση ενώ δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ-ΔΑΜ, του ΕΦΕΠΑΕ και της ΕΑΤ.

Ειδικότερα, οι 6 προσκλήσεις που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης 330 εκατ. € ήταν:

  • Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De Minimis),
  • Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De Minimis),
  • Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης,
  • Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης,
  • Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης,
  • Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων Υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και το
  • Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Η εκδήλωση που διεξήχθη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΒΕΘ και αποτελεί μέρος μίας σειράς πρωτοβουλιών ενημέρωσης σε 8 πόλεις της χώρας, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ),του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  ενημερωτικού χαρακτήρα της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ – ΔΑΜ για τις προκηρύξεις επιχειρηματικότητας του Προγράμματος ΔΑΜ θα συνεχιστεί στις20/02 στις πόλεις της  Καστοριάς  και της Φλώρινας, στις 21/02 στα Γρεβενά και στην Κοζάνη, στις 28/02 στη Μεγαλόπολη και  στην Τρίπολη, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 04/03  στην Αθήνα.

Όσοι επιθυμούν να παραστούν στις άνω επικείμενες ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις μπορούν να συμπληρώσουν online τη σχετική φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

 

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις