2.2 C
Grevená
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Γρηγόριος Μπαλογιάννης 1938-2024

Έφυγε από την ζωή o Γρεβενιώτης Γρηγόριος Μπαλογιάννης, σπουδαίος αγιογράφος, μαθητής και συνεργάτης του Φώτη Κόντογλου.

Ο αγιογράφος Γρηγόρης Μπαλογιάννης γεννήθηκε το 1938 στην Τρικοκκιά Γρεβενών και ανατράφηκε στο ορφανοτροφείο Γρεβενών και στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης. Το 1963 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοιτά το 1965 με βραβείο νωπογραφίας και τεχνικής φορητών εικόνων. Έχοντας μελετήσει σε βάθος το σύνολο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής επέλεξε στο έργο του ένα ύφος που ακολουθεί το πρότυπο της «πλατιάς τεχνοτροπίας» της Μακεδονικής Σχολής με λαμπερά, έντονα χρώματα. Παράλληλα επιχείρησε να ανανεώσει τη βυζαντινή εικονογραφία εμπλουτίζοντάς την με νέους εικονογραφικούς τύπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τύποι της Παναγίας της Στοργής, και του Ιησού Χριστού Δημιουργού του Σύμπαντος.
Συνεργάστηκε με τον Φώτη Κόντογλου στην αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου Πατησίων μεταξύ 1963-1965 και με τον Κώστα Γεωργακόπουλο στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Βούλα Αττικής κ.α. Ιστόρησε πλήθος ενοριακών ναών σε όλη την Ελλάδα, φιλοτέχνησε τέμπλα και φορητές εικόνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του ύφους του αποτελούν οι ναοί Αγίας Σοφίας Ψυχικού (1973), Παναγίας Μαρμαριώτισσας (1976) και Αγίου Ελευθερίου (1998-2001) στο Χαλάνδρι, Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς (1968), Τιμίου Σταυρού Χολαργού (1973-1974), Αγίου Θεράποντα Θεσσαλονίκης (1979-1982) κ.ά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις