13.6 C
Grevená
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Ανακοινώσεις για την Πρωτομαγιά

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΚΑΙ  ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

          ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Όλοι στην  απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη 2024

Μ. Τετάρτη 1 Μάη, Γρεβενά Κεντρική Πλατεία  11.00πμ

 

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,

Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα των εργατών για τα δίκια της τάξης μας με τελικό προορισμό την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

131 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ωρου, ως ώριμης ανάγκης τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις αντεργατικές οδηγίες της Ε.Ε. που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν μετατρέψει σε νόμους για την κατάργηση του, την καθιέρωση της 13ωρης – 6ήμερης και 7ήμερης δουλειάς, για να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να κρατηθεί ο κατώτερος μισθός και τα μεροκάματα στα χαμηλότερα επίπεδα, την ώρα που η ακρίβεια και το κόστος ζωής έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, ανάμεσα τους 11 στελέχη του οικοδομικού κινήματος, η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, με στόχο να βάλουν εμπόδια στους αγώνες μας, να μας παρουσιάσουν ως μονόδρομο όλη αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα που ζούμε.

Από το Σικάγο, το 1886, ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας, το 1893, από το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη ως την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, το 1944, από το τότε έως το σήμερα, η εργατική τάξη με τους αγώνες της βροντοφωνάζει ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την αδικία και την εκμετάλλευση, με τους πολέμους για τα συμφέροντα των λίγων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στον δικό μας δρόμο που θα κάνει πραγματικότητα τη δυνατότητα εμείς οι εργάτες να απολαμβάνουμε τον πλούτο που βγαίνει από την δουλειά μας και τα χέρια μας. Αυτή είναι η δική μας προοπτική. Αυτός είναι ο μόνος πραγματικός δρόμος που ωφελεί τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας.

Συνάδελφοι,

Οι απεργιακές μάχες στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, παρά τα εμπόδια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ/Νέας Αριστεράς, έδειξαν ότι βάζουμε μπροστά τις ζωές μας και όχι τα κέρδη των λίγων. Είναι η απάντηση μας:

 • Στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην εμπλοκή της χώρας μας στο «στόμα του λύκου», στην Ουκρανία, στη στήριξη του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό.
 • Στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, που ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 32 εργαζόμενοι, 12 από αυτούς στην οικοδομή, δεν ιδρώνει το αφτί κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε της υπουργού Εργασίας.
 • Στην ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τη φοροληστεία, με τον αγώνα μας διεκδικούμε:

Μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 7ωρο – 35ωρο – 5νθήμερο. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο, που ποινικοποιούν τους αγώνες και την συνδικαλιστική δράση.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,

Με παρακαταθήκη τις απεργιακές μάχες που δώσαμε, καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις η ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ να δώσει νέα ώθηση, νέα δυναμική στον αγώνα μας. Να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή μας.

 

Κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε. που δεν είναι των λαών, αλλά του κεφαλαίου, πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους:

Δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε.  Επιλέγουμε τη δύναμη του αγώνα μας.

Επιλέγουμε όσα μας διδάσκει η ιστορική παρακαταθήκη των νεκρών, των βασανισμένων, των φυλακισμένων της τάξης μας για τα δίκια της εργατιάς. Η γεμάτη με αίμα, θυσίες και αγώνας Ιστορία της τάξης μας, που μας διαπαιδαγωγεί, μας εμψυχώνει για τους αγώνες του σήμερα και προαναγγέλλει τους μεγάλους αγώνες του αύριο, τις μεγάλες νίκες, την μεγάλη ιστορία που θα την γράψουν οι λαοί.

***

 

ΑΔΕΔΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

1 ΜΑΗ ΔΕΝ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ!

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΠΜ

138 χρόνια από το Σικάγο

130 χρόνια από την πρώτη Πρωτομαγιά στην Αθήνα

88 χρόνια από τον ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944

Τιμάμε τη θυσία τους, τιμάμε τις λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης που έχουν γραφτεί με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός τους.

Η Πρωτομαγιά, σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών απέναντι στους εκμεταλλευτές μας, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή του βάρβαρου συστήματος που γεννά για όλους τους λαούς φτώχεια – πολέμους – δυστυχία.

Οι ελπιδοφόροι αγώνες των εργαζομένων όλης της Ευρώπης δείχνουν την τεράστια δύναμη της οργανωμένης πάλης, φωτίζουν το δρόμο της προοπτικής ενάντια στην πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ενάντια στην εκμετάλλευση.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με  την αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ:

Βάζουμε μπροστά τις δικιές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων! Γιατί την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010 και η ακρίβεια κάνει τα βασικά αγαθά απλησίαστα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδών, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας.

Βάζουμε απέναντι την αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων που υλοποιούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταργηθεί το 8ωρο, να καθιερωθεί η 13ωρη – η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά, για να χτυπηθεί το δικαίωμα στην Απεργία, για να μην υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να μην υπάρχουν μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ζωής μας στους χώρους δουλειάς.

Εναντιωνόμαστε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το επικίνδυνο γαϊτανάκι που κάνει το λαό μας στόχο για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να ζήσουμε ειρηνικά με τους άλλους λαούς της περιοχής.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

 • Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.
 • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των δώρων και στο Δημόσιο
 • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά
 • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
 • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
 • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΠΜ

 

 

spot_img

Πρόσφατες δημοσιεύσεις