19.6 C
Grevená
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πρέπει να διαβάσετε

myGrevena
myGrevena
Δεν είμαστε “φορείς ” της Τέταρτης Εξουσίας. Ο ρόλος μιας εφημερίδας είναι να αφουγκράζεται τους πόνους και τις χαρές ενός τόπου και των ανθρώπων του και αυτούς να διακονεί, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, όχι να εξουσιάζει.

Ένα ξεχωριστό Εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «1ο Μαθητικό Εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας» που διοργάνωσε από κοινού το Τμήμα Γ.Α.Κ. Γρεβενών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, πατέρα Χρήστο Κούρτη, ο οποίος ανέφερε τις προσωπικές του παρόμοιες δράσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ο χαιρετισμός του Δημάρχου ξεκίνησε με την απαραίτητη μνεία στο συμβολισμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την συμβολή του στην αναγνώρισή της. Ως συνεντευξιαζόμενος  και ο ίδιος, τόνισε την ιδιαιτερότητα της δράσης και τη συμβολή της στην αναγκαία βιωματική γνώση της ιστορίας από τους/τις μαθητές/-τριες. Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκδήλωσης Γρεβενών κα. Σουμέλα Ατματζίδου, στάθηκε στη σημασία της Προφορικής Ιστορίας ως εργαλείο για την εμβάθυνση στην ιστορία και πρότεινε τη θεσμοθέτηση της δράσης. Η Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Α.Κ. Γρεβενών κα. Μάρθα Ματσαρίδου, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο αντικείμενο και στο έργο που έχει επιτελέσει η υπηρεσία στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της, έδωσε έμφαση στην σημασία και στην προσπάθεια της να είναι εξωστρεφής.  Η θεμελιώδης και ουσιαστική σχέση του αντικειμένου της Υπηρεσίας με την ιστορία είναι αναγκαίο να επικοινωνηθεί τόσο με το κοινό όσο και με τους μαθητές. Η Προφορική Ιστορία επιλέχθηκε ως κύρια δράση αυτή τη χρονιά καθώς πεποίθηση αποτελεί ότι η αμεσότητα της είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική. Την ίδια στιγμή όμως ο/η μαθητής/τρια που θα πάρει συνέντευξη από κάποιον άνθρωπο για ένα συγκεκριμένο θέμα είναι απαραίτητο να έχει κατά νου ότι η αμεσότητα αυτή περιέχει υποκειμενισμό και προσωπικές απόψεις και θεωρήσεις. Και αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος της δράσης ׄ η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στάσης, η αποδοχή διαφορετικών απόψεων και εμπειριών, η κατανόηση του πολυεπίπεδου της ιστορίας. Η αλήθεια του «ενός» δεν αναιρεί σε όλες τις περιπτώσεις την αλήθεια του «άλλου».

Στο Εργαστήρι συμμετείχαν τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια της πόλης των Γρεβενών, καθώς και το Γενικό Λύκειο Δεσκάτης και το Γυμνάσιο Καρπερού. Οι μαθητές των σχολείων αυτών συγκρότησαν δέκα ομάδες και η καθεμία πήρε μία ή και περισσότερες συνεντεύξεις σχετικές με μία θεματική ενότητα. Αναλυτικά, οι ομάδες ανά θεματική ενότητα:

«Σχολική ζωή»:

«Οι κυνηγοί του Ονείρου» του Γυμνασίου Καρπερού με υπεύθυνη καθηγήτρια Χατζηγεωργίου Βασιλική.

«Δημιουργία»του1ου Γυμνασίου Γρεβενών με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παπαστεργίου Στέργιο.

Το1ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Αλβανού Χρυσούλα.

«Οικοτροφείο»:

«Έμπνευση» του2ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών με υπεύθυνο καθηγητή τον κ.Τζιούφα Βασίλειο.

«Κατοχή»:

Το 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών με υπεύθυνο καθηγητή τον κ.Πετκανά Ιωάννη.

«Επαγγέλματα»:

Το 1ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Αλβανού Χρυσούλα.

«Πρόσφυγες»:

«Ιστοριοδίφες»  του2ου Γυμνασίου Γρεβενών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Τζικούλα Παναγιώτα.

Το1ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Αλβανού Χρυσούλα.

«Μετανάστευση»:

Το Γενικό Λύκειο Δεσκάτης με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κα. Σωτήρη Χρυσούλα και κα. Γκαγκτζή Όλγα.

Παρουσιάστηκαν δέκα βίντεο, που αντιστοιχούσαν στις συνεντεύξεις της κάθε ομάδας, τα οποία επεξεργάστηκε η υπάλληλος του Τμήματος Γ.Α.Κ. Γρεβενών κα. Βασιλική Ριζάκη πλην αυτά των ομάδων του 2ουΓΕ.Λ. Γρεβενών. Οι συγκεκριμένοι μαθητές ανέλαβαν και επεξεργάστηκαν οι ίδιοι τα βίντεο παρουσίασής τους, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν μέσα από τη δράση. Η παρουσίαση των εργασιών όλων των ομάδων φανερώνει την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό με τα οποία προσέγγισαν το κάθε θέμα.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση αρχειακών τεκμηρίων που επιλέχθηκαν μέσα από υλικό που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ. Γρεβενών.

Την οικονομική υποστήριξη ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και οφείλουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Τσακνάκη Ιωάννη, στον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικούκ. Ζολώτα Δημήτριο καθώς και στο Δήμο Γρεβενών για την παραχώρηση της αίθουσας του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών.

Με τιμή

Ατματζίδου Σουμέλα, Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Γρεβενών

Ματσαρίδου Μάρθα, Προϊσταμένη Τμήματος Γ.Α.Κ. Γρεβενών

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις